fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Izađite na izbore i glasajte protiv bezakonika

Amfilohije: Izađite na izbore i glasajte protiv bezakonika

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas sve građane da izađu na izbore i da 30. avgusta, kako je naveo, glasaju protiv bezakonika i lažnih zakona.

Amfilohije je, na liturgiji u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, rekao da, iako ima 82 godine, nikada nije bio na parlamentarnim izborima.

„Ali ovoga puta 30. avgusta ću izaći na izbore i pozivam i sve vas, sve Crnogorce da izađu na izbore i da glasaju za svetinje Božije, za svetinju ljudskoga dostojanstva itvorevine Božije, i za svetinje koje su posvećene živome Bogu na čelu sa ovom svetinjom koja je posvećena Hristovom Vaskrsenju“, poručio je Amfilohije.

On je, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, kazao da hrišćani glasaju „od pamtivijeka za vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo, za svetinju ljudskoga bića, za svetinju Božije tvorevine, za jedinoga Svetoga”.

“Zato treba izaći na ove izbore, da glasamo za te svetinje, protiv bezakonika, protiv bezakonih zakona koji ovdje vladaju i lažnih zakona“, istakao je Amfilohije.

Na liturgiji je pročitana i Amfilohijeva Velikogospođinsku poslanica u kojoj se navodi da predstoje i dani izbora zakonodavne i izvršne političke vlasti, „pa predizborna stranačka kampanja zaokuplja pažnju i nas hrišćana koji smo istovremeno građani ove države“.

„Кao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom Crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina“, kaže se u poslanici.

Navodi se da su u Crkvi dovoljno svjesni i pismeni pa znaju da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan.

„Nego su mu prethodila javno i uporno iskazana nastojanja predsjednika države i same vladajuće partije na njenim kongresima. A ona su u svojoj suštini antiustavna i antisekularna“, kaže se u Amfilohijevoj poslanici.

Prema njegovim riječima, optuživati Crkvu da se bavi antidržavnom i partijskom politikom pred izbore, zato što su njeni članovi ustali protiv bezakonog i diskriminatornog zakona, kojim se negira i ugrožava samo biće Crkve, predstavlja laž i obmanu i nezapamćeno nasilje sekularne partije na vlasti.

Crkva, kako je kazao, nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, „ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog Zakona i koji brane Svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju“.

U poslanici se navodi da Crkva ne navija ni za jednu partiju i samim tim, u duhu sekularizma, ona političke procese prepušta političarima.

„Sa druge strane, ona je slobodna da pozove građane da predstojećim izborima pristupe rasterećeni bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava“, dodaje se u poslanici.

Navodi se da su neustavnim zakonom pogažena vjerska prava i slobode hrišćana i Crkve, i „odbijene sve naše molitve i molbe da se nađe dogovor na minimumu naših zahtjeva“,

„Smatramo, kao punopravni građani ove države, legitimnim da pozovemo vjernike i sve pravdoljubive ljude da ne daju glas politici koja još uvjek istrajava na duhu ovog antizakona. Onoj politici koja mimo svakog pravila, protjeruje sveštenike iz zemlje, ruši crkvene objekte, a hapsi i privodi vladike, sveštenike i vjernike“, kaže se u Amfilohijevoj poslanici.

Dodaje se da se takvi politički faktori tokom kampanje sami od sebe prepoznaju, „pa nema ni potrebe, niti bi imalo smisla, da ih mi, sa crkvenog amvona, imenujemo“.

„Smatramo da u ovom pozivu nema političke propagande, nego se radi o našoj pastirskoj brizi za duše vjernika, koji slušaju glas Crkve, kroz koji govori pravda Božja i ljudska“, navodi se u Amfilohijevoj poslanici .

Prema njegovim riječima, ovdje se radi o ljudskoj časti, odgovornosti i dostojanstvu.

„Ipak, zabrinuti smo, za stabilnost društva i bezbjednost građana, da se ne bi predstojeći izbori usmjerili u pravcu produbljivanja starih i izazivanja novih podjela ili, ne daj Bože, nemira na crnogorskim ulicama“, kaže se u poslanici.

Amfilohije je pozvao sve učesnike političkog nadmetanja da poštuju Božije i zemaljske zakone, i da izborni proces, uključujući brojanje glasova i saopštavanje rezultata, sprovode ljudski i demokratski.

On je poručio „vjernicima i časnim građanima da bilo iz straha ili bilo kakvog interesa ne prodaju svoju dušu i savjest, glasove i lične karte za jeftine pare, bilo čije da su“.

„Pri tome, razumijemo bojazan mnogih u pogledu mogućnosti da neko svjesno planira izborne nepravilnosti, ali apelujemo na savjest i odgovornost onih kojima je povjereno vođenje ovih postupaka, da se drže pravila i pravde“ navodi se, između ostalog, u poslanici.

Najčitanije