fbpx
NaslovnicaCrna GoraAdžić: Očekujem adekvatan odgovor tužilaštva na događanja u Šavniku

Adžić: Očekujem adekvatan odgovor tužilaštva na događanja u Šavniku

Podgorica, (MINA) – U slučaju postojanja krivičnih djela protiv izbornih prava i drugih krivičnih djela, pripadnici Uprave policije nemaju širok spektar ovlašćenja kao državno tužilaštvo, rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Nakon što je glasanje na oba biračka mjesta u Šavniku prekinuto, kao i u prethodnih pet izbornih ciklusa, Adžić je kazao da u narednim danima očekuje adekvatan odgovor nadležnog državnog tužilaštva.

“Policija ne može djelovati u punom kapacitetu bez adekvatne reakcije i pune podrške nadležnog državnog tužilaštva”, rekao je Adžić.

On je kazao da državno tužilaštvo mora da reaguje, kao i da u punoj saradnji sa policijom, preduzme sve zakonske-procesne radnje prema počiniocima krivičnih djela protiv izbornih prava, kao i sve raspoložive mjere radi suzbijanja vršenja tih krivičnih djela, koje su predviđene Zakonom o krivičnom postupku (ZKP).

“Prije svega zadržavanje osoba za koja postoji osnovana sumnja da su izvršili neko od krivičnih djela protiv izbornih prava, a zatim i davanjem predloga za pritvaranje ovih osoba, ukoliko za takvim mjerama postoji potreba”, dodao je Adžić.

On je kazao da sve navedeno naglašavaju kako bi i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i policiji olakšali njihov dio posla.

“Jer u slučaju postojanja krivičnih djela protiv izbornih prava i drugih krivičnih djela, pripadnici MUP/UP nemaju širok spektar ovlašćenja, kao što to ima državno tužilaštvom te u skladu sa ZKP-om ovakve radnje spadaju isključivo u nadležnost tužilaštva”, rekao je Adžić.

On je dodao da tužilaštvo rukovodi istražnim postupkom i po da pripadnici policije postupaju po njihovim nalozima.

“I to posebno po nalozima koji se odnose na zadržavanje osumnjičenih do 72 sata, koje je očito nužno u ovakvim situacijama”, kazao je Adžić.

Kako je saopštio, shodno članu 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika, pripadnicima policije nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje.

“Osim kad predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora, pozove pripadnike policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir”, naglasio je Adžić.

On je kazao da bez obzira što pripadnici policije u povećanom broju i vrlo marljivo prate izborni dan i održavaju red i mir, njihove zakonske mogućnosti da zaustave prekidanje glasanja ne postoje.

Kako je rekao, nakon prijave problema od biračkog odbora pripadnici policije su svakog puta ekspresno reagovali i protiv osoba koje su onemogućile glasanje podnosili krivične prijave.

Prema riječima Adžića, netačno je i nekorektno odgovornost za nezakonito postupanje članova biračkog odbora kao i građana koji zloupotrebljavajući zakonsku mogućnost i biračko pravo ostvarjuju u opštinama u kojima ne žive, adresirati na policijske službenike.

“U danima pred nama očekujem adekvatan odgovor nadležnog državnog tužilaštva. Siguran sam da će svi koji su na bilo koji način prekršili zakon odgovarati”, zaključio je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije