fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbdić: Veliki broj pacijenata opterećenje za Urgentni centar

Abdić: Veliki broj pacijenata opterećenje za Urgentni centar


Podgorica, (MINA) – U Urgentnom centru za 24 sata zbrine se od 150 do 200 građana, saopštio je direktor Nermin Abdić, navodeći da je veliki broj pacijenta dnevno opterećenje za medicinsko osoblje Urgentnog centra.

Abdić je kazao da je Urgentni centar jedna od najopterećenijih oranizacionih jednica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i zamolio građane za strpljenje i razumijevanje.

“Zamolio bih građane za strpljenje, za razumijevanje. Veliki je broj pacijenta koji cirkuliše kroz Urgentni na 24 nivou, veliko je opterećenje na osoblje Urgentnog”, kazao je Abdić.

On je rekao da osoblje na profesionalan i odgovoran način obavlja POSAO.

Ono što je tradicionalno problem, prema njegovim riječima, jeste pratnja pacijenata.

“To sve povećava broj ljudi koji su prisutni unutar prostorija Urgentnog, a time i rizik za nastajanje infekcije, kako za pacijente, tako i za pratnju i za osoblje”, rekao je Abdić.

On je upozorio građane i za oprez u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa jer je, kako je naveo, povećan broj pacijenata koji se zbrinjava u Urgentni zbog teških povreda zadobijenih u saobraćajnim nezgodama.

“Zamolio bih sve učesnike u saobraćaju za oprez, za strpljenje. U poslednje vrijeme primijetili smo povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog povreda kao posljedica saobraćajnih udesa”, kazao je Abdić.

Kako je naveo, to zahtjeva višemjesečno, čak i višegodišnje liječenje sa trajnim poljedicama.

“U pitanju su najčešće, na žalost, mladi ljudi. Molim sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signaliaciju, da poštuju i sebe i druge učesnike u saobraćaju i na taj način smanje rizike od povreda sa kojima se svakodnevno susrijećemo”, rekao je Abdić.

U Urgentnom centru, kako je naveo, najopterećenije su internistička, hirurška i ortopedska ambulanta.

Kako je kazao, u cilju sprječavanja širenja epidemije ispred Urgentnog je otvoreno pet trijažnih punktova za pacijente sa sumnjom na COVID infekciju.

“Tu se nakon uzimanja detaljne anamneze, epidemiološke ankete i pregleda interniste pacijenti trijažiraju. Oni koji su visoko sumnjivi na COVID infekciju, upućuju se dalje na pregled kod infektologa, a oni koji nemaju epidemiološki rizik upućuju se u Urgentni”, zaključio je Abdić.

Najčitanije