fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Pljevlja zaslužuju drugačiji odnos vlasti

Abazović: Pljevlja zaslužuju drugačiji odnos vlasti

Podgorica, (MINA) – Pljevlja, koja su do sada mnogo dala Crnoj Gori, zaslužuju drugačiji odnos državne vlasti, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitroviće, ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem i v.d. direktorom Uprave policije Veskom Damjanovićem, boravio u službenoj posjeti opštini Pljevlja.

Abazović je u razgovoru sa predsjednikom Pljevalja Igorom Golubovićem naglasio da je njegova i želja ministara bila da odmah na početku posjete tu opštinu.

“Pljevlja su bila šeher kad mnogi gradovi u Crnoj Gori to nijesu i zaslužuju drugačiji odnos državne vlasti. Pljevlja su do sada puno davala državi, a država se prema njima maćehinski odnosila”, kazao je Abazović.

On je poručio da se “taj diskriminatorski odnos se pod hitno mora promijeniti i ova Vlada će raditi u tom pravcu”.

Golubović je upoznao je predstavnike Vlade sa projektima vrijednim za poboljšanje kvaliteta života u Pljevljima, naročito onim koji se tiču oblasti zaštite životne sredine u dijelu infrastrukture, projekata vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama, daljinskog grijanja, kao i sa dinamikom realizacije projekata sanacije dvije crne ekološke tačke.

On je istakao značaj realizacije projekata ekološke rekonstrukcije bloka I Termoelektrane.

Abazović je, na sastanku sa predstavnicima odborničkih klubova, poručio da se iz Pljevalja se više ne smiju slati poruke koje nijesu u skladu sa multinacionalnim i multivjerskim tog grada.

“Ovo je grad koji je vjekovima obilježen suživotom i međunacionalnim skladom i iz Pljevalja više ne smiju da se šalju poruke koje nijesu u tom duhu”, kazao je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Sekulović pozvao je odbornike u lokalnom parlamentu da aktivno rade u pravcu čuvanja međuvjerskog sklada i da kroz svoje nastupe daju doprinos suživotu u Pljevljima.

Abazović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Mitrović posjetili su Rudnik uglja Pljevlja i Termoelektranu Pljevlja i razgovarali sa njihovim rukovodstvima.

“Razgovaralo se o perspektivi tih preduzeća i izazovima koje će donijeti prilagođavanje energenata evropskom zakonodavstvu. Naglašeno je da je neophodna ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja”, kaže se u saopštenju.

Abazović je naglasio da će nova Vlada insistirati na tome da se u javnim preduzećima prekine sa j”avašlukom” i da se od rukovodstava traži odgovoran odnos prema javnim dobrima.

Mitrović je kazao da će raditi na rješavanju gorućih ekoloških problema u Opštini Pljevlja i stvaranju uslova za zdrav život građanki i građana Pljevalja.

“Moramo ispratiti proces ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, pozabaviti se Rudnikom uglja, asfaltnom bazom, odlaganjem otpada, otpadnim vodama, sječom šuma na teritoriji opštine i na najkonstruktivniji način pronaći rješenja”, poručio je Mitrović.

U tu svrhu, kako je dodao, angažovaće i nevladin sektor, domaće i strane eksperte.

Mitrović je kazao da je neophodno definisati procese razvoja opštine u ekološkom i prostornom smislu na najbolji mogući način i što prije otpočeti aktivnosti sa tim u vezi.

“Učinićemo sve u našoj moći da u Pljevljima stvorimo uslove za smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu”, istakao je Mitrović.

Najčitanije