fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Medijima u Crnoj Gori omogućiti nesmetan rad

Abazović: Medijima u Crnoj Gori omogućiti nesmetan rad

Podgorica, (MINA) – Medijima u Crnoj Gori mora biti omogućen nesmetan rad, uz potpunu slobodu izražavanja koja se može ograničiti samo ako je tako nešto propisano zakonom, zasnovano na legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je čestitao 3. maj, Svjetski dan slobode medija, navodeći da crnogorski radnici u medijima danas obavljaju svoje poslove u vrlo teškim uslovima, okruženi problemima naročito u domenu slobode izražavanja i neophodnosti reforme zakonodavnog okvira.

“To je sistemski problem na koji godinama upozorava i Evropska komisija u svojim izvještajima, a koji najslikovitije odražava demokratsku razvijenost Crne Gore. Zbog toga, Vlada će se zalagati prvenstveno za apsolutnu primjenu, ali i promjenu zakonodavnog okvira koji uređuje medije”, naveo je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je neophodan ozbiljan rad na rješavanju potreba novinara, fotoreportera, snimatelja, ali i svih drugih zaposlenih u medijima.

“Prvenstveno mislim na visinu zarada, koje su u medijskoj sferi, s ozbirom na ozbiljnost i odgovornost koje taj posao nosi sa sobom, zaista neprihvatljivo niske”, naveo je Abazović.

To je, kako je kazao, problem koji za sobom vuče mnoštvo drugih problema.

“Poput kršenja Etičkog kodeksa i nepostojeće samoregulacije u medijima. Svako ko obavlja svoj posao predano i profesionalno treba da bude adekvatno za to i plaćen”, rekao je Abazović.

On je podsjetio da je novinarstvo u Crnoj Gori, tokom decenija, mnogo puta bilo na meti mnogih paradržavnih i kriminalnih struktura.

Abazović je napomenuo da su posljedice toga ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića, pokušaj ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, napadi na istraživačkog novinara Tufika Softića, hapšenje istraživačkog novinara Jova Martinovića.

“Ali i neki od najsvježijih – poput napada na glavnog urednika nedjeljenika Monitor Esada Kočana”, rekao je Abazović.

On je kazao da je najegzaktniji primjer nemanja medijske slobode Javni servis, “jer je još u službi određenih struktura bivšeg režima.”

“Da i ne govorimo o mnoštvu drugih, svakodnevnih pritisaka i zastrašivanja kroz koje prolaze novinari u Crnoj Gori, a o kojima se ćuti, jer se, nažalost, doživljavaju kao normalnost”, naveo je Abazović.

On je kazao da će Vlada inicirati da se u izmjene Krivičnog zakonika uvrsti i ona u dijelu pooštravanja kazni za napade na novinare, snimatelje i fotoreportere.

“Ali i, nakon što je nedavno izabran Savjet Radio Televizije Crne Gore, pokrenuti prijeko potrebne reforme u Javnom servisu ”, rekao je Abazović.

On je kazao da medijima u Crnoj Gori mora biti omogućen nesmetan rad.

“U adekvatnim uslovima, uz potpunu slobodu izražavanja koja se, prema odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, može ograničiti samo ako je tako nešto propisano zakonom, zasnovano na legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu”, rekao je Abazović.

To je, kako je kazao, nešto na čemu država Crna Gora, na svom putu evropskih integracija, mora insistirati.

Abazović je zahvalio svim odgovornim i savjesnim medijima koji, i pored teških okolnosti, svojim radom neumorno doprinose da Crna Gora bude bliže evropskoj zajednici naroda.

“I da im kažem da će Vlada, dok god budem njen činilac, raditi na tome da sloboda medija ne bude nešto za šta se samo deklarativno zalaže jednom godišnje, već istinski implementirana vrijednost u našem društvu”, zaključio je Abazović.

Najčitanije