fbpx
NaslovnicaCrna GoraHusović se povlači iz politike

Husović se povlači iz politike

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović saopštio je da se povlači sa tog mjesta, ali i političkog života, i poručio da je siguran da će novo rukovodstvo nastaviti da vodi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda i svih građana Crne Gore.

On je, u obraćanju, povodom 26. februara – Dana partije, rekao da mu je bila velika čast da u prethodnih 15 godina bude na čelu BS i da zajedno grade bolju budućnost za sve.

“Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru”, kazao je Husović.

On se zahvalio rukovodstvu stranke, a posebno članovima i aktivistima, na bezrezervnoj podršci politici BS svih godina.

Husović je kazao da je BS bila aktivni učesnik istorijskih procesa – obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju (EU), ali da je posebno doprinijela izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu.

“BS je istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava. Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u EU – Evropske narodne partije (EPP)”, naveo je Husović.

Partija se, dodaje on, snažno zalaže za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanju stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori.

“Zato se BS istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. Izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika”, kazao je Husović, ističući da je BS kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod.

Važna tekovina politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je, kako je kazao Husović, integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja.

“BS je, kroz institucije vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ostvarila mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera”, ukazao je on.

Husović je istakao da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana najvažniji cilj.

“Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina”, ocijenio je Husović.

Prema njegovim riječima, tokom prethodnih 15 godina, jedan od prioriteta BS bio je i saradnja sa dijasporom.

Husović je kazao da se u Crnoj Gori, umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, krše brojni zakoni i postupa suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija.

“Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljiviji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica”, ocijenio je Husović.

U takvim uslovima, dodaje on, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama.

“Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti”, kazao je Husović.

Kako je rekao, siguran je da će BS, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programskih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na negativne procese koji se dešavaju u društvu.

Husović je apelovao na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore.

“Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore”, istakao je Husović.

On je apelovao na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva u uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije.

Najčitanije

Crna Gora će biti domaćin DRV fvw Destination Forum-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) biće domaćin DRV fvw Destination Forum-u, koji...