fbpx
NaslovnicaMina SportU nedjelju Podgorica Milenijum ran

U nedjelju Podgorica Milenijum ran

Poodgorica, (MINA) – Međunarodna sportsko-turistička manifestacija Podgorica Milenijum ran biće održana u nedjelju, saopoštili su ortganizatori manifestacije.

Pokrovitelj je Glavni grad, odnosno Sekretarijat za kulturu i sport, a manifestacija pod sloganom Podgorica trči biće organizovana u saradnji sa Multisport akademijom Majer.

Najavljeno je da manifestacija ima humanitarni karakter i da će u subotu biti organizovana dječija trka pod motom Trčimo za drugare koji ne mogu.

Pravo učešća imaju sva djeca od 0 do 18 godina, a biće podijeljena u tri starosne kategorije sa tri različita starta.

Na ovoj humanitarnoj trci neće biti organizovano mjerenje vremena i proglašavanja pobjednika već će sva djeca nositi iste startne brojeve.

Najavljeno je da će sav prihod biti uplaćen fondaciji Budi human.

Za nedjelju predviđene su trke na pet i deset kilometara, polumaraton i maraton.

Start i cilj svih trka je na mostu Milenijum.

Saopšteno je da je cilj pomenute sportske manifestacije afirmacija sporta, zdravih stilova života, ali i promocija Podgorice kao atraktivne sportske destinacije.

Trasa maratonske trke je od centra grada, preko Maslina, Zlatice i Zagoriča, pa preko Morače, Citi kvarta, Donje Gorice, Dahne, Golubovaca, Tuzi, Starog Aerodroma.

Maratronci će preći preko Tuškog puta, Zabjela, Pobrežja i Ljubovića, kroz Staru Varoš pravo ulicom Slobode do Milenijuma.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će manifestacija biti istinski spektakl.

Prema njegovim riječima, Podgorica Milenijum ran je sportska manifestacija koja se naslanja na već dugu tradiciju organizovanja maratona u Podgorici, ali u novom ruhu i izdanju.

“To je nešto što je primjereno vremenu u kojem živimo i potrebama ljudi koji žive u glavnom gradu jedne evropske države. Način na koji je sve to zamišljeno izlazi iz okvira sportske manifestacije, ima društveni i humanitarni karakter. Da ne govorimo o tome da je to fantastična promocija našeg grada”, rekao je Vuković na konferenciji za novinare.

On smatra da će Podgorica za vikend biti centar regiona.

“Drago mi je da će osim standardnog događaja, koji podrazumijeva trke na pet i deset kilometara, polumaraton i maraton, da ćemo imati humanitarnu i trku vatrogasaca”, rekao je Vuković.

On je istakao da će zbog organizacije tog događaja naredna dva dana biti za saobraćaj biti zatvoren most Milenijum.

Direktor trke Igor Majer naglasio je da to nije događaj koji će samo okupiti ljude koji će doći i trčati ulicama Podgorice, već i Podgoričane i ljubitelje trčanja iz Crne Gore.

“Zato je i slogan Podgorica trči. U subotu biće organizovana dječija trka, u saradnji sa fondacijom Budi human, sa koje će cjelokupan iznosi ići na račun fondacije. Imaćemo i trku vatrogasaca. Ideja je bila da okupimo vatrogasce iz svih gradova, ali zbog malo vremena za pripremu odazvalo se njih 40 vatrogasaca iz deset gradova”, rekao je Majer.

On je precizirao da će vatrogasci u nedjelju trčati u uniformama, na pet kilometara, kroz uži centar grada

“Trke na deset kilometara, polumaraton i maraton imaju međunarodne sertifikate i svi rezultati postignuiti na trkama su međunarodno priznati. Sve procedure i kovid protokoli biće ispoštovani, to nam je osmi događaj od seprembra koji organizujemo i do sada smo sve realizovali kako treba”, rekao je Majer.

Prema njegovim riječima, ostaje žal što zbog pandemije mali broj atletičara uz država zapadne Evrope, mali da raduje dolazak više takmičara iz Slovenije.

Govoreći o manifestaciji on je istakao da je Milenijum simbol Podgorice i sve počinje i završava se na njemu.

“Trasa trke obilazi spomenike kulture Staru varoš, Sahat kulu, preko sedam mostova, kroz vinograde će se trlati 11 kilkometara. Želimo da pošaljemo modernu razglednicu sportske Podgorice, da sa sloganom Podgorica trči okupimo ono najbolje region i Evropa ima”, rekao je Majer.

Pomoćnik sekretara za kulturu i sport, Miloš Antić, kazao je da su sve staze modernizovane i da prolaze pored znamenitosti Podgorice koje vrijedi upoznati.

“Posebno smo ponosni na humanitarnu trku na mostu Milenijum, na kojoj je do sada prijavljeno preko 300 dječaka i djevojčica. Očekujemo da taj broj bude još veći, jer se mogu prijaviti i na dan trke. Jasna poruka da novac ide direktno na račun fondacije i da trčimo za one koji to ne mogu”, rekao je Antić.

On vjeruje da će predstojeća manifestacija biti dobar pečat za početak nove lijepe priče.

“Sertifikate smo dobili na pet goidina i siguran sam da će manifestacija postati dio tradicije, kojom će se dičiti Glavni grad i Crna Gora. Želim da budemo pravi domaćini i da svi koji dođu ove godine ponovo se vrate u Podgorici i sljedeće”, rekao je Antić.

Nagradnoi fond iznosi 15 hiljada EUR, a namijenjen je za prvih pet u maratonu, u obje koonkurencije.

“Veliki dio nagradnog fonda dobioće crnogorski takmičari, bez obzira na mjesto u generalnom plasmanu”, rekao je Majer.

Za trijumf u maratonu, u obje konkurencije, predviđena je nagrada od 1.500, a u polumaratonu 800 EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije