fbpx
NaslovnicaMina SportTomić: Manifestacija koja ujedninjuje, spaja ljude i poštuje različitosti

Tomić: Manifestacija koja ujedninjuje, spaja ljude i poštuje različitosti

Podgorica, (MINA) – Olimpijske i Paraolimpijske igre (POI) mnogo su više od takmičenja, to je manifestacija koja ujedinjuje, spaja ljude i poštuje različitosti, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je rekao da je to mjesto najveće emocije na svijetu i sa kojeg se šalju najljepše opšte društvene poruke mira, ljubavi i sreće.

“Mi moramo da posmatramo taj širi kontekst Olimpijskih igara (OI) i POI, posebno u paraolimpizmu. Život osobe sa invaliditetom od rođenja ili kada postane je osuđen na neke barijere. Upravo su POI mjesto da se pokaže, ne njihova smetnja ili invaliditet, već njihova mogućnost ili izvrsnost, posebnost u sportskoim ili mnogo važnijem ljudskom rezultatu”, rekao je Tomić u intervjuu Čajna midija grup /China media group/.

On je naglasio da je to najveća vrijednost POI i da se sa Igara šalje najljepša inkluzivna poruka da su svi isti među jednakima i da svi zaslužuju šansu.

Tomić je posjetio da je Peking zlatnim slovima upisan u istoriji crnogorskog olimpijskog i paraolimpijskog pokreta.

Govoreći o predstojećim Zimskim olimpoijskim igrama, podsjetio je da je opšta ocjena da su ljetnje igre u tom gradu bile najbolje organizovane do sada.

“Ne sumnjam da će i Zimske olimpijske igre biti na tom nivou”, rekao je Tomić.

On je najavio mogućnost da Crna Gora prvi put nastupi na Zimskim olimpijskim igrama, ukoliko Andrej Šibalić dobije klasu i pravo da se nadmeće u snoubordu.

“Crnogorski olimpijski komitet imaće mlade i perspektivne predstavnike predstavnike u Pekingu, u alpskom, nadam se i nordijskom skijanju. Očekujemo da i mi prvi put imamo svog predstavnika na Paraolimpijskim igrama u snoubordu, atraktivnoj sportskoj disciplini”, rekao je Tomić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije