fbpx
NaslovnicaMina SportObjavljen sportski priručnik za edukaciju, igru i zabavu

Objavljen sportski priručnik za edukaciju, igru i zabavu

Podgorica, (MINA) – Mala karateka Iskra je sportska knjiga za edukaciju, igru i zabavu, za djecu i roditelje, kazao je autor Vuk Žarić.

On je, predstavljajući sportski priručnik, istakao da je njegov cilj da olakša roditeljima kako da usmjere djecu ka sportu, a djeci ukaže prednosti bavljenja sportom.

“Priručnik na afirmativan i djeci prilagođen način (ilustracije, fotografije,) obrazlaže značaj bavljenja sportom, približavajući djeci načela olimpizma i Olimpijskih igara. Istovremeno ih motivišu da sami odaberu svoju fizičku aktivnost, sport koji im se najviše sviđa”, kazao je Žarić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, današnji, brzi način života, utiče na to da se ima malo slobodnog vremena za sebe i svoju djecu.

“Nažalost i to kratko malo vrijeme koje provodimo zajedno, u većini slučajeva nije i kvalitetno. Promijenimo to. Neka ova knjiga, bude pokretač, inspiracija za promjenu”, rekao je on.

Žarić, koji je predsjednik i trener Karate kluba Iskra, kazao je da taj klub sa tradicijom dugom 20 godina, konstantno prati savremene trendove koje imaju za cilj uključivanje što je moguće više djece da se bave sportom.

“Klub koji je 2017. godine prvi pokrenuo karate vrtić za najmlađe sugrađane, organizuje ljetnje kampove koji za cilj imaju pored sportskih akitivnosti učenje i brojnih drugih korisnih stvari, ali i Klub koji je istovremeno okupio trenere sa impozantnim takmičarskim iskustvom, i što je još i važnjije – akademskim zvanjem. Na taj segment posebno stavljamo akcenat, jer smo svjesni činjenice da trener u značajnoj mjeri može da utiče na vaspitanje i karakter svakog člana”, rekao je Žarić.

Foto: KK Iskra

On je naglasio da je vrijeme provedeno u karantinu, donjelo i neke dobre stvari.

“Posvetili smo se više sebi, porodici, dragim osobama. Probudili smo kreativnosti za koju možda nijesmo ni znali da posjedujemo. Shodno navedenome, prilikom čitanja priča za laku noć, moje kćerkica i ja smo došli na ideju da napišemo knjigu. Zajednički smo to veče donjeli odluku da to bude o sportu”, rekao je Žarić.

On je kazao da je kao sportski radnik, koji punih 20 godina radi sa djecom, sada u ulozi roditelja, pokušavao da predoči i pošalje poruku, kako djeci, tako i roditeljima – ZAŠTO JE VAŽNO DA SE DJECA BAVE SPORTOM.

“Zahvaljujući podršci i razumijevanju od sportskih drugara iz Štamparije Obod i razumijevanja značaja knjige za razvoj djece Slovačke agencije Slovak Aid knjiga će se dijeliti potpuno besplatno svim mališanima koji posjete naše klupske prostorije u Danilovgradu i Podgorici”, rekao je Žarić.

 

Foto: KK Iskra

On je najavio organizovanje kreativnih radionica u Klubu, koje bi bile namijenjene djeci, ali i roditeljima – sa ciljem da se predoče svi benefiti koje sport nudi.

“Pored sportskih radnika, u okviru radionice bi posebno mjesto zauzimala klupski psiholog Marija Babić – koja bi sa svog aspekta dala niz korisnik savjeta”, rekao je Žarić,

Govoreći o knjizi, on je kazao da je ona koncipirana u nekoliko djelova, potpuno različitih i istovremeno usko povezanih.

“Upravo iz tog razloga smo sigurni da će biti djeci više nego interesantna, jer pored priča, ona nudi i brojne zanimljivosti (igre za djecu za razvoj motorike oko-ruka, organizacija takmičenja roditelj-dijete, igre detektiva). Pored priče za djecu, pripremljena je i priča za roditelje Zašto plaćaš djetetu sport, ali i u saradnji sa psihologom odgovore na brojna pitanja koja muče svakog roditelja, a odnose se usmjeravanje djeteta ka sportu”, rekao je Žarić.

U klubu sa ponosom ističu da je njihov najveći rezultat zadovoljstvo poslije treninga i osmjeh na licima djece.

Njihovi članovi su u toku prethodne takmičarske godine na nezvaničnom prvenstvu svijeta za mlade osvojili tri bronzane medalje, na Balkanskim prvenstvim osam (2 zlatne, 2 srebrne i 4 bronzane), dok je 27 njihovih članova steklo status reprezentativca Crne Gore.

Svoje trenažne aktivnosti obavljaju u Danilovgrad, kao i u Podgorici na nekoliko lokacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...