fbpx
NaslovnicaMina SportMarija Vuković i Danijel Furtula najbolji

Marija Vuković i Danijel Furtula najbolji

Podgorica, (MINA) – Članovi Atletskog kluba Podgorica, Danijel Furtula i Marija Vuković, najbolji su atletičari Crne Gore u 2021. godini, u tradicionalnom izboru Atletskog saveza.

Furtula i Vuković bili su učesnici Olimpijskih igara u Tokiju.

Vuković se plasirala u finale Olimpijskih igara i osvojila deveto mjesto u skoku u vis, što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike do sada.

Osvojila je zlatne medalje na Balkanskim prvenstvima u dvorani u Istanbulu i otvorenom u Smederevu, a zlatna je bila na prvenstvu Malih zemalja Evrope u San Marinu.

Foto: ASCG

Trijumfovala je na mitinzima u Atini, a kao sedmoplasirana završila je nastup na Evropskom prvenstvu u dvorani.

“Lijepo je biti najbolja seniorka u Atletskom savezu. Drago mi je što sam svojim rezultatima crnogorsku atletiku na evropskoj i svjetskoj sceni predstavila na najbolji način. Nadam se da ćemo sljedeće godine na velikim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama u Parizu, biti još brojniji”, kazala je Vuković.

Ona je naglasila da je u 2022. godini čekaju novi izazovi i nekoliko velikih takmičenja.

Furtula je osvojio je 24. mjesto na Olimpijskim igrama u bacanju diska.

Foto: ASCG

Na svjetskoj rang listi zauzima 29, a 15. na tablici Evropske atletske federacije.

“Godina je bila teška, turbulentna, zbog svih kovid mjera, ali i nekih poteškoća u radu saveza i nekih drugih sportskih struktura. Na kraju godine čovjek može biti zaadovoljan, prije svega što je zdrav. Spreman sam i motivisan da napravim još veće podvige. Zadovoljan sam, mogu biti ponosan zbog nagrade, konkurencija je iz godine u godinu sve jača”, rekao je Furtula.

Najbolji junior u 2021. godini je Ognjen Vojvodić iz Mornara, dok su za najbolje juniorke proglašene Andrea Matković (Mornar) i Irena Bošković (Tara).

Za najbolje mlađe juniore proglašeni su Ognjen Marsenić (Lim), Milica Pejović (2004, Podgorica), Maša Bubanja (2005, Lim) i Vesna Kljajević (Tara), dok su najbolji pioniri Milivoje Pajović (2006, Orion) i Anabela Mujović (Sanja).

Za najbolje veterane proglašeni su Dragoljub Koprivica (Mornar) i Vesna Pavliućević (Podgorički marathon).

Specijalnim priznanjem za ostvarene rezultate u 2021. godini nagrađeni su Tomaš Đurović, Dragan i Darko Pešić, dok su posebna priznanja dobili Risto Drobnjak, Amir Papazi i Ljiljana Matović.

Atletski savez je specijalno priznanje dodijelio selektoru Osmanu Eroviću, za izuzetna dostignuća atletičara na međunariodnoj sceni.

Priznanja su dobili i nacionaalni treneri Zoran Jojić, Marko Ristić i Ivan Popović.

Predsjednik Gojko Banjević kazao je da je crnogorska atletika ostvarila najveći uspjeh u istoriji od nezavisnosti 2006 godine.

“ASCG bio je jedini Savez čiji su atletičari iz pojedinačnih sportova ispunili norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju što daje posebnost ostvavrenim rezultatima u ovoj godini. Realizovali smo sva takmičenja iz nacionalnog programa takmičenja i to u svim starosnim kategorijama. U realizaciji svih aktivnosti, izuzetan doprinos dala je i ako sa mnogim teškoćama i Uprava za sport i mlade, kao i Crnogorski olimpijski komitet od kojeg su troje naših sportista primali Olimpijske stipendije”, rekao je Banjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije