fbpx
NaslovnicaMina SportČurović: Cilj opstanak u A diviziji

Čurović: Cilj opstanak u A diviziji

Podgorica, (MINA) – Plasman među sedam najboljih i opstanak u A diviziji biće osnovni cilj golbal reprezentacije na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu, kazao je selektor Nikola Čurović.

Crnogorska selekcija, u sastavu Goran Macanović, Miloš Ranitović, Nikola i Marko Nikolić i Mirnes Ramović, a predvođena selektorom Čurovićem, u ponedjeljak putuje za Tursku, a prvi meč odigraće u petak.

Crnogorski golbalisti nastup u elitnom rangu, među deset najboljih evropskih selekcija, izborili su plasmanom u finale B šampionata Evrope, početkom juna u finskom Lahtiju.

Igraće u A grupi sa Njemačkom, Turskom, Finskom i Grčkom.

Rivali u B grupi biće Litvanija, Ukrajina, Belgija, Španija i Rusija.

Po četiri prvoplasirane reprezentacije izboriće četvrtfinale, dok će najslabije selekcije iz obje grupe izgubiti status člana A divizije.

U niži rang, nakon nokaut faze, preseliće se i osmoplasirana reprezentacija.

Selektor Čurović kazao je da je zadovoljan pripremnim periodom i da njegovi izabranici spremni putuju na šampionat.

Prema njegovim riječima, tokom priprema pokazali su visok nivo forme i to mu uliva dodatnu dozu samopouzdanja pred takmičenje.

“Realizovali smo cjelokupan plan i program priprema. Nastupili smo na jednom od najvećih turnira, u finskom Ekspu, odradili smo mini pripreme u Italiji i dva ciklusa u Nikšiću, gdje su nam gosti bili reprezentativci Srbije i Slovenije. Smatram da smo potpuno spremni za takmičenje”, kazao je Čurović na konferenciji za novinare.

Govoreći o ambicijama u debitantskom nastupu u elitnom rangu takmičenja, Čurović je rekao da je postavljen realan i ostvarljiv cilj – opstanak u A diviziju, među sedam najboljih selekcija Evrope.

“Neće biti lak zadatak, jer se nalazimo u teškoj grupi sa evropskim prvakom, Njemačkom sa kojojm otvaramo šampionat – 5. novembra. U našoj grupi su još domaćin, Turska, Finska i Grčka. Svoju šansu tražićemo u duelima sa Finskom i Grčkom, da olakšamo put i obezbijedimo lakšeg rivala u četvrtfinalu“, rekao je Čurović.

On je istakao da će obaveza crnogorske reprezentacije biti da pruži svoj maksimum.

“U to ne sumnjam. Vjerujem u svoje momke, nadam se da ćemo se svi vratiti zadovoljni“, rekao je Čurović.

Kapiten Marko Nikolić kazao je da su momci svjesni težine zadatka, ali i da su veliki optimisti.

“Biti među deset najboljih u Evrope je veliki uspjeh i satisfakcija za sve do sada odrađeno. To nije slučajno, iza tog rezultata stoji ogroman rad, velika želja i odricanje. Za A diviziju imamo veliku želju i nadu, ambiciju i cilj. To je plasman među sedam najboljih i opstanak“, rekao je Nikolić.

On je kazao da crnogorski golbalisti nemaju iskustva igranja tako velikog takmičenja, navodeći da se ne mogu mjeriti mečevi i rivali iz B i C divizije.

„Bez obzira na sve odradili smo dobre pripreme, turnire u Finskoj i Italiji i spremni smo da pokažemo i dokažemo da nijesmo slučajno u A diviziji“, rekao je Nikolić.

Prema riječima iskusnog reprezentativca Gorana Macanovića, igranje u A diviziji rezultat je zajedništva i dobre energije koja vlada u crnogorskom paraolimpijskom pokretu.

On je istakao da uspjeh golbal reprezentacije dobija na značaju ako se uzme u obzir da je 2017. debitovala na velikom takmičenju i za četiri godine došla do najvećeg nivoa.

“Sve to daje mi za pravo da budem optmista, da ćemo ostvariti primarni cilj i ostati u A diviziji. Kao nepopravljivi optimista ne bih se iznenadio ako svojom hrabršošću postigemo i nešto više. Koliko će to biti teško govori činjenica da je pet reprezentacija sa EP u Tunskoj učestvovalo na POI u Tokiju“, rekao je Macanović.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić kazao je da je plasmanom u A diviziju golbal reprezentacija ostvarila jedan od najvećih rezultata crnogorskog paraolimpijskog pokreta.

“To je prvi nastup neke naše reprezentacije u kolektivnom sportu u elitnom rangu. Posebno mi je drago što se sve ovo dešava u istorijskoj godini za Paraolimpijski komiet, u kojoj je osvojena evropska medalja u atletici, izboren plasman u A diviziju i osvojena olimpijska medalja“, rekao je Tomić.

On je naglasio da POK nestvarnu godinu završava nastupom golbal reprezentacije na EP A divizije u Samsunu.

“Kako god momci da odigraju u Samsunu, oni su za mene veliki heroji jer imamo pet registrovanih igrača , a nalazisemo se među deset najboljih evropskih reprezentacija”, zaključio je Tomić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije