fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUklanjanje tužilaca diskriminacijom kompromituje pravni sistem

Uklanjanje tužilaca diskriminacijom kompromituje pravni sistem

Podgorica, (MINA) – Odlukom Tužilačkog savjeta (TS) da diskriminatornim putem pojedine tužioce ukloni iz tužilačkog sistema, ogoljena je stvarna funkcija novog saziva tog tijela, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije rekli su da se sada vidi da novi članovi TS-a nijesu birani da sprovode reformu i borbu protiv svih oblika kriminala, već da budu organ, odnosno alatka u rukama nove vlasti.

“Koja će, ne mareći za kršenje zakona i zloupotrebe sa raznih nivoa, tužilaštvo staviti pod svoju kontrolu”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz DPS-a, više puta je, tokom prošle godine, iz Venecijanske komisije upozoravano da nije dobro promijeniti kompletan sastav TS-a usljed promjene vladajuće većine.

Iz te partije su dodali da je, takođe, problematizovano i učešće predstavnika Vlade u TS-u.

Parlamentarna većina se, kako su kazali iz DPS-a, oglušila o te preporuke, jer promjena sastava TS-a za vlast nije bila pravno, već isključivo političko pitanje.

Prema njihovim riječima, kompromitovanje sudske vlasti, političkim štelovanjem u najvišim pravnim institucijama, šteti ugledu države i podriva njen pravni sistem.

“Politički revanšizam i postupanje koje odstupa od prakse evropskih zemalja, tužilačku vlast ispostavlja kao politički plijen oko koga se bore različiti politički i parapolitički subjekti, udaljavajući sve više državu od prioritetnog cilja – članstva u Evropskoj uniji”, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...