fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaUbrzati ratifikaciju sporazuma o razmjeni podataka

Ubrzati ratifikaciju sporazuma o razmjeni podataka

Podgorica, (MINA) – Ratifikaciju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, neophodno je ubrzati, ocijenjeno je na sastanku ministra bez portfelja Zorana Miljanića i potpredsjednice makedonske Vlade Slavice Grkovske.

Kako je saopšteno iz Miljanovićevog kabineta, on je u Skoplju sa Grkovskom razgovarao o antikorupcijskim mjerama koje realizuju dvije vlade.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno ubrzati ratifikaciju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije 19. marta 2021. u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Grkovska je naglasila da borba protiv korupcije traži stabilnost države.

Kako je kazala, u tom procesu neophodna je velika posvećenost i odgovarajući kadar kako bi se postigli mjerljivi i održivi rezultati, što je zajednički cilj vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Grkovska je rekla da je u procesu suzbijanja korupcije potrebno pokrenuti inicijative za usvajanje zakona o of šor transakcijama koje su do sada u velikoj mjeri bile paravan za koruptive aktivnosti.

„Ona je najavila osnivanje regionalnog centra za dobro upravljanje (good governance) u Skoplju u kojem bi trebalo da participraju zemlje regiona“, navodi se u saopštenju.

Miljanić je, kako se navodi, informisao Grkovsku o antikorupcijskim mjerama koje sprovodi crnogorska Vlada i posebno radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koji je za kratko vrijeme dao konkretan doprinos u suzbijanju te pojave.

On se sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, sa kojim je razgovarao se o korupciji kao gorućem problemu država u regionu.

„Sagovornici su se saglasili da je snaženje institucija uslov da bi se postigli mjerljivi rezultati od kojih zavisi napredak Crne Gore i Sjeverne Makedonije u procesu evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je dogovorena i buduća razmjena iskustava i pokretanje zajedničkih inicijativa u cilju poboljšanja efikasnosti antikorupcijskih mjera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije