fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPristupanje EU nacionalni prioritet

Pristupanje EU nacionalni prioritet

Podgorica, (MINA) – Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) je nacionalni prioritet, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući da se Vlada snažno zalaže za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

On se u Beču sastao sa ministrom za evropske i vanjske poslove Austrije Aleksandrom Šalenbergom, gdje je prethodnih dana učestvovao na 17. Salcburg Evropa Samitu.

Radulović je rekao da je pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan važno za region, ali i za samu Uniju, a primjer kontinuirane podrške među zemljama članicama dolazi, kako je kazao, upravo od Austrije.

Šalenberg u fokus razgovora stavio je, kako se navodi u saopštenju, pitanje evropske perspektive, kao i predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan koji će se održati u Sloveniji početkom oktobra.

“Istakavši da „pristupanje Uniji predstavlja rezultat napora cijele nacije“, austrijski diplomata ukazao je na neophodnost da Crna Gora dijalogom rješava podjele u društvu”, kaže se u saopštenju.

Radulović je, kako su kazali iz MVP, ukazao na činjenicu da je članstvo u EU nacionalni prioritet, i da se Vlada snažno zalaže za postizanje spremnosti za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

“Prevazilaženje društvenih podjela je san koji, pored evropskog, sanjaju nove generacije crnogorskih građana”, rekao je Radulović.

To se, kako je kazao, može postići jedino dijalogom i međusobnim razumjevanjem.

Radulović je rekao da je usklađenost vanjske i bezbjednosne politike Crne Gore sa EU stoprocentna.

“Što šalje nedvosmislenu poruku o geopolitičkoj orjentaciji naše države, zbog čega je izrazio nadu da će EU podsticati reforme pravovremenim uvažavanjem postignutog napretka”, kaže se u saopštenju.

Šalenberg je, kako su kazali iz MVP, potvrdio posvećenos Austrije e daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Radulović je, kako se navodi u saopštenju, istakao je da Crna Gora cijeni činjenicu da Austrija doprinosi intenziviranju procesa pregovora Crne Gore sa EU.

“Baš kao i tehničku i ekspertsku pomoć, koja je prepoznata kao snažan impuls u implementaciji evropskih pravnih propisa u oblastima od najvećeg značaja za društveno-ekonomski razvoj”, dodaje se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da je na sastanku razgovarano o unapređenju ekonomskih odnosa i investicija iz Austrije, kao i o posjetama najviših austrijskih zvaničnika Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije