fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske kazali su da je Amfilohije preminuo jutros o osam sati i 20 minuta poslije primanja Svete Tajne Pričešća.

Amfilohije je u KCCG primljen 6. oktobra, nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus.

Mitropolija crnogorsko-primorska je 20. oktobra saopštila da je Amfilohije negativan na koronavirus, ali da proces oporavka i dalje traje, jer je neophodno je sanirati posljedice izazvane infekcijom, prije svega upalu pluća.

Amfilohije (Radović) je rođen 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto.

Osnovnu školu je završio u Manastiru Morača, a Bogosloviju u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, a uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu.

Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965), a zatim odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gdje boravi sedam godina i gdje prima sveštenički čin.

U Atini je odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami. Poslije godinu provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gdje je u dva mandata bio i dekan fakulteta.

Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Sv. Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Odlukom ruskog Nacionalnog komiteta društvenih nagrada, 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je maja 1985. godine za Episkopa banatskog, a decembra 1990. godine za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sjedištem na Cetinju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...