fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPodrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Podgorica, (MINA) – Ministri odbrane država članica NATO-a izrazili su podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, saopšteno je sa sastanka Sjevernoatlantskog savjeta dodajući da će Alijansa nastaviti da djeluje u pravcu odvraćanja i odbrane uz održavanje dijaloga.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, sastankom, koji se održava u sjedištu NATO-a u Briselu, predsjedava generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Važnost očuvanja jedinstva i kohezije unutar Saveza predstavlja bitan preduslov uspješnog djelovanja Alijanse na planu implementacije dogovorenih mjera, a u cilju očuvanja stabilnosti evroatlantskog područja”, kaže se u saopštenju.

U tom konteksu, ministri su, kako se dodaje, naglasili značaj održavanja kontinuiteta procesa međusobnih konsultacija, budući da dinamika dešavanja na globalnom bezbjednosnom planu zahtijeva konstatno prilagođavanje u cilju pružanja adekvatnog i pravovremenog odgovora.

“Budući da Alijansa tokom proteklih godina sprovodi sveobuhvatnu adaptaciju, ministri su analizirali rezultate koji su do sada ostvareni na tom planu i dali smjernice za dalji rad, a posebno imajući u vidu predstojeći Samit koji će u junu biti održan u Madridu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kao jedan od veoma bitnih elemenata koji će doprijenti kredibilnosti odvraćanja i odbrane, istaknuta važnost jačanja i modernizacije NATO strukture snaga, što će unaprijediti sposobnost Saveza da pruži pravovremen odgovor na sve potencijalne bezbjednosne izazove.

Osvrnuvši se na dešavanja u neposrednom okruženju Ukrajine, ministri su, kako se navodi, još jednom potvrdili posvećenost očuvanju stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

“Ministri su izrazili i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uz podsjećanje da će NATO nastaviti da djeluje u dva pravca kada je u pitanju odnos prema Rusiji, a koji podrazumijeva odlučan pristup konceptu odvraćanja i odbrane uz održavanje dijaloga”, kaže se u saopštenju.

Crnogorska ministarka odbrane Olivera Injac kazala je da Crna Gora nastavlja posvećeno i odgovorno da doprinosi kolektivnim savezničkim naporima na planu očuvanja stabilnosti u evroatlantskom području.

Ona je, kako se navodi, podsjetila da Crna Gora, već četvrtu godinu zaredom, učestvuje u NATO ojačanom prisustvu na istoku, gdje je u decembru upućena sedma rotacija od pet pripadnika Vojske Crne Gore.

Kao jedan od jasnih pokazatelja posvećenosti naše Crne Gore zajedničkim vrijednostima, Injac je istakla da i tokom ove godine država nastavlha sa trendom postepenog povećavanja procenta izdvajanja za odbranu, u cilju izgradnje i jačanja neophodnih kapaciteta i sposobnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Zavod za zapošljavanje

Usvojen Program rada za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) usvojio je danas Program...