fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPodići sajber bezbjednost na veći nivo

Podići sajber bezbjednost na veći nivo

Podgorica, (MINA) – U procesu digitalizacije i virtuelizacije posebna pažnja mora se posvetiti zaštiti digitalnih servisa preko kojih se vrši razmjena osjetljivih podataka, obavljaju finansijske transakcije i slično, ocijenila je crnogorska Vlada.

Vlada je, kako je danas saopšteno, usvojila Informaciju o predlogu aktivnosti u organima državne uprave u cilju podizanja sajber bezbjednosti na veći nivo.

Kako se navodi, imajući u vidu da je evidentan povećani intenzitet sajber napada, Savjet za informacionu bezbjednost dao je preporuke da se intenzivira realizacija aktivnosti iz Akcionog plana Strategije sajber bezbjednosti 2022-2026. godine.

Kakos e navodi, neophodno je da se preduzmu određeni koraci kako bi svi akteri bili spremniji da odgovore na prijetnje i izazove.

“To podrazumijeva pripremanje materijala za obuke iz oblasti sajber bezbjednosti sa pratećim uputstvima, realizaciju prve sajber vježbe, ažuriranje liste lokalnih CIRT timova, kao i formiranje interesornog operativnog tima za podršku u rješavanju sajber incidenata“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o statusu strateških planova razvoja u jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori.

„U diskusiji je naglašeno da je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija vršilo redovni upravni nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi u svim jedinicama, u pogledu primjene odredbi člana kojim je propisano da Skupština opštine donosi strateški plan razvoja opštine“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da osam skupština opština nijesu usvojile strateške planove razvoja – Bijelo Polje, Budva, Mojkovac, Nikšić, Plav, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

Strateško planiranje na lokalnom niovu, kako je ocijenjeno, predstavlja osnovni razvojni mehanizam, zahvaljujući kojem se stvaraju uslovi da opštine svrsishodno i planski valorizuju svoje potencijale.

„Posredstvom primjene mehanizma strateškog plana razvoja konkretno i objektivno se mogu utvrditi izazovi lokalnih uprava, na osnovu čega se pristupa njihovom rješavanju, a može se i pratiti efikasnost i efektivnost rada lokalnih uprava“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, u cilju sprječavanja postojanja negativnih pojava neizvršavanja zakonskih obaveza na lokalnom nivou u dužem vremenskom trajanju, zadužila ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i ekonomskog razvoja da preduzmu mjere upravnog nadzora nad primjenom propisa.

„Koji utvrđuju obavezu donošenja strateškog plana razvoja i da do 31. decembra 2022. godine o tome informišu Vladu, kao i da u skladu sa dinamikom postupanja opštine u ovom dijelu preduzmu dalje zakonske mjere“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti 2021-2025. sa Akcionim planom za 2021. godinu koji sadrži detaljan pregled i status realizacije planiranih aktivnosti.

Budući da su Zakon o Budžetu i Nacionalna strategija, sa Akcionim planom 2021-2022 godine donešeni u trećem kvartalu prošle godine, realizacija predviđenih mjera za 2021. godinu, kako se navodi, nije mogla biti ostvarena planiranom dinamikom.

Zato će, kako se navodi, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava sa nosiocima mjera sagledati mogućnosti da se pojedine od preostalih mjera realizuju u tekućoj godini.

“Realizacija aktivnosti iz ovog plana finansirana je uglavnom projektnim sredstvima dugogodišnjih partnerskih međunarodnih organizacija (Misija OEBS-a, Kancelarije UNDP) i donatorskim sredstavima“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije