fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Izjava Timonijea nediplomatska

Nikolić: Izjava Timonijea nediplomatska

Podgorica, (MINA) – Ocjena francuskog ambasadora Kristijana Timonijea nije diplomatska i morala je biti izbjegnuta, kazao je zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Nikolić je rekao da nema dileme da je Timonije, izjavom kojom je događaje na protestu građana na Cetinju povodom tribine Jakova Milatovića, nazvao, “fašističkom agresijom na osnovne ljudske vrijednosti”, izašao iz okvira opšte prihvaćene diplomatske retorike.

Prema Nikolićevim riječima, izjava Timonijea značajno odstupa od reakcija ambasada Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, u čijim saopštenjima se poziva na smanjenje tenzija u društvu tokom političkih procesa.

“Takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora doveo bi u nezavidnu poziciju, i bio bi pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova zemlje domaćina”, naveo je Nikolić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Nikolić je rekao da kad u uslovima pojačane političke polarizacije u Crnoj Gori, ambasador države nespornih evropskih vrijednosti, javno iznese teške kvalifikacije o nekom događaju, ostaje dilema da li je riječ o privatnoj diplomatiji, ili djelovanju po instrukcijama svoje države.

On je kazao da je nesporno da je trebalo osuditi incident tokom protesta na Cetinju i pozvati na smirivanje tenzija.

“Međutim, zamislite da ambasador neke države sa demokratskom tradicijom u Francuskoj, kaže da je fašistička agresija na osnovne ljudske vrijednosti kada neko tokom protesta polije vodom ili gađa jajetom fransukog predsjednika”, naveo je Nikolić.

Nikolić je kazao da svaki diplomata ima obavezu da se pridržava izvornog teksta Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, i da se nada kako će se i iz događaja na Cetinju izvući određene pouke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije