fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaMilačić: Bulajić odlaganjem sjednice da spriječi izdaju izborne volje

Milačić: Bulajić odlaganjem sjednice da spriječi izdaju izborne volje

Podgorica, (MINA) – Lider Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Strahinju Bulajića da sve dok ne postoji saglasnost aktuelne parlamentarne većine, ne zakazuje sjednicu proljećnjeg zasijedanja i da tako, kako je naveo, spriječi izdaju i omogući održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Milačić je u pismu Bulajiću, povodom proljećnog zasijedanja Skupštine, naveo da i dalje makar formalno, nije stvorena nova parlamentarna većina od one koja je izglasala srušenu Vladu i predsjednika Skupštine.

Milačić je dodao i da bez obzira na to, Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija (SNP) najavljuju formiranje nove vlade sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njihovim koalicionim partnerima.

“Međutim, ni URA ni SNP nijesu proglasili političku koaliciju sa DPS-om već i dalje formalno stoje u političkoj koaliciji većine formirane nakon izbora 30. avgusta”, kazao je Milačić.

On je naveo da je, s obzirom da rad Skupštine ulazi u redovno proljećnje zasijedanje od 1. marta do kraja jula, zakazivanje sjednice prenijeto isključivo na Bulajića kao vršioca dužnosti predsjednika Parlamenta.

Milačić je kazao da je Poslovnikom propisano da se predsjednik Skupštine u slučaju razrješenja prethodnog bira na prvoj sljedećoj sjednici.

On je dodao da iako je očigledno tema iste sjednice koju bi Bulajić zakazao i izbor nove vlade glasovima opozicije na čelu sa DPS-om koji makar formalno, ne učestvuje u koaliciji skupštinske većine, to nema legitimnog opravdanja za zakazivanje prve sjednice u proljećnjem zasijedanju u ovom trenutku.

Milačić je rekao da dosadašnja praksa ovog skupštinskog saziva, a koja proizilazi iz dobre parlamentarne prakse u drugim razvijenim parlamentarnim demokratijama, bila je da se sjednice ne zakazuju sve dok politička koalicija parlamentarne većine ne postigne saglasnost.

“Tako je Aleksa Bečić na mjestu predsjednika Skupštine više puta legitimno odlagao sjednice Skupštine u različitim vremenskim razmacima, a konkretno dok je trajao bojkot Demokratskog fronta (DF) odlaganje je trajalo više mjeseci, dok DF nije dao saglasnost”, rekao je Milačić.

Milačić je podsjetio da ni URA, ni SNP do sada, makar formalno, nijesu proglasili političku koaliciju sa DPS-om i opozicijom.

“Bez obzira što su vodili sličnu politiku zadnjih nekoliko mjeseci koja je rezultirala rušenjem Vlade i razrješenjem predsjednika Skupštine, a to znači da je za zakazivanje sjednice Skupštine potrebna saglasnost svih 41 poslanika konstituenata političke koalicije vladajuće većine”, dodao je on.

Prema riječima Milačića, ukoliko URA i SNP i formalno proglase koaliciju sa DPS-om i opozicijom, to bi “nas natjeralo” na posebno razmatranje ovih činjenica, ali kod postojećih uslova ne postoje legitimni razlozi za zakazivanje sjednice.

Milačić je pozvao Bulajića “kao jednog od najčestitijih ljudi crnogorskog parlamenta i osvjedočenog borca za demokratiju i smjenu DPS-a”, da svojim odlaganjem sjednice Skupštine u cilju postizanja dogovora većine od 41 poslanika, formirane nakon 30. avgusta, ključno doprinese borbi protiv izdaje izborne volje građana i da direktno spriječi takvu izdaju.

Milačić je naveo je rok za određivanje mandatara od 30 dana započet rušenjem Vlade i da on uskoro ističe, a da je rok od 90 dana za sastavljanje nove Vlade kraći od trajanja proljećnjeg zasijedanja Skupštine (oko 150 dana).

Prema riječima Milačića, legitimno odlaganje sjednice u odgovarajućem roku vodilo bi direktno u zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ukoliko se u tom roku ne bi postigao bolji dogovor većine od 41 poslanika 30. avgusta.

Milačić je rekao da je jasno da je ideja političkih snaga koje u Skupštini rukovode “izdajom volje građana” bila da u kratkom roku sruše bivšeg predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i da na njegovo mjesto dovedu predsjednika koji će svojim radom omogućiti sprovođenje izdaje izborne volje.

“I da je Vaše predsjedavanje u ovom trenutku, odnosno neizvjesnost zakazivanja sjednice koja je u Vašoj inokosnoj nadležnosti, ključni problem tog plana”, dodao je Milačić.

On je zamolio Bulajića da bude jedan od glavnih stubova odbrane izborne volje građana.

“I zajedno sa svima nama nepremostiva barikada planu Mila Đukanovića i njegovih, kako kaže, partnera u redovima parlamentarne većine, za rušenje veličanstvene pobjede 30. avgusta”, rekao je Milačić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije