fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaKordić: Evropska integracija da bude faktor kohezije

Kordić: Evropska integracija da bude faktor kohezije

Podgorica, (MINA) – Standardno visok stepen podrške građana učlanjenju Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) jasna je poruka političarima da evropska integracija treba da bude faktor kohezije svih političkih subjekata i drugih aktera u društvu, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je danas razgovarala sa ambasadorkom Letonije Agnes Kalninjom koja je kazala da Crna Gora uvijek može računati na podršku te države na putu učlanjenja u EU.

„Za pohvalu je impresivan oporavak crnogorske ekonomije i konstantno visok nivo podrške koju crnogorski građani pokazuju prema članstvu te države u Uniji“, kazala je Kalninja.

Ona je prenijela letonsko iskustvo u pristupanju EU istakavši da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog i da razumiju izazove Crne Gore.

„U tom kontekstu, ambasadorka je ocijenila da postoji prostor za daljim unapređenjem odnosa Crne Gore i Letonije i intenzivnijom komunikacijom i saradnjom na polju evropske integracije”, kaže se u saopštenju.

Kordić je ukazala na značaj nove metodologije, posebno u pogledu dijaloga na visokom nivou, s pojedinačnim zemljama članicama Unije.

„Ona je upoznala sagovornicu sa aktuelnim i planiranim aktivnostima pregovaračke strukture usmjerenim na ispunjenje obaveza u svim poglavljima”, kaže se u saopštenju.

Kordić je istakla da su posebni izazovi u oblasti vladavine prave, među kojima se ističu imenovanja nosilaca ključnih funkcija u pravosuđu.

„Neophodno je, s ciljem prevazilaženja tih izazova, postizanje kompromisa među različitim granama vlasti, za realizaciju obaveza od značaja za proces evropske integracije”, ocijenila je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije