fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaImplementacija restriktivnih mjera po zakonom predviđenoj proceduri

Implementacija restriktivnih mjera po zakonom predviđenoj proceduri

Podgorica, (MINA) – Implementacija restriktivnih mjera, kojima se Crna Gora pridružila, odvijaće se po zakonom predviđenoj proceduri, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), navodeći da pripremaju odluku kojom se u crnogorski pravni sistem prenosi odluka Savjeta Evropske unije (EU).

Iz tog Vladinog resora kazali su da se Crna Gora usmeno usaglasila sa svim odlukama, odnosno pridružila se sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

To je, kako su naveli iz MVP, objavljeno na sajtu Savjeta EU kroz sedam deklaracija, a u njima se navode odluke o restriktivnim mjerama Rusiji, sa kojima su se, između ostalih, usaglasile Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

“Poslije usmenog usaglašavanja s odlukama, stavovima EU, MVP priprema odluku kojom se u crnogorski pravni sistem prenosi određena odluka Savjeta, nakon čega se dokument šalje Vladi Crne Gore koja donosi odluku”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Iz tog resora poručili su da Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i stoprocentno se usaglašava sa odlukama i stavovima Unije.

Kako su naveli, to se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji.

Iz MVP kazali su da taj stav jasno i nedvosmisleno saopštavaju međunarodnoj javnosti od početka ukrajinske krize.

“Vezano za imovinu ruskih državljana koji su obuhvaćeni restriktivnim mjerama, kojima se Crna Gora pridružila, informišemo da će se njihova implementacija odvijati po zakonom predviđenoj procedure”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su naveli da, zbog velikog interesovanja javnosti, medija i nevladinog sektora povodom uplovljavanja superjahte u vlasništvu Vagita Alekperova, obavještavaju da se on do danas u 13 sati nije nalazio na spisku osoba obuhvaćenim EU sankcijama.

Iz tog resora podsjetili su je Crna Gora pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, ali su humanitarni letovi vazduhoplova Rusije izuzeti iz restriktivnih mjera kojima se Crna Gora pridružila.

Oni su rekli da bi let koji planiraju sa Ministarstvom kapitalnih investicija i nacionalnom avio-kompanijom To Montenegro, trebalo da bude realizovan u skladu sa međunarodnim konvencijama kao humanitarni let, koji će biti izuzet od eventualnih recipročnih mjera od Rusije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije