fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaDonfrid: Nećemo ignorisati korupciju hibridnih režima

Donfrid: Nećemo ignorisati korupciju hibridnih režima

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju cilj da Evropa bude ujedinjena, slobodna i u miru, ali, u svrhu dostizanja tog cilja, neće igorisati korupciju ili druge bolesti hibridnih režima.

To je poručila pomoćnica državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, navodeći da invazija na Ukrajinu predstavlja nastavak ruske agresije u toj državi.

Donfrid je za Televiziju Vijesti poručila da SAD snažno pozdravljaju poteze Crne Gore u suočavanju sa tim izazovom.

“Vidjeli smo što je Rusija uradila na Krimu 2014. godine, a onda je uslijedio i naslije u Donbasu. Veoma je uznemirujuće što danas prisustvujemo sveopštoj invaziji i razaranju Ukrajine”, rekla je Donfrid.

Ona je poručila da je nadahnjuje “nevjerovatna povezanost i ujedninjenost” među saveznicima u NATO-u, od kojih je, kako je kazala, Crna Gora cijenjeni član.

“Snažno pozdravljamo odličnu saradnju sa Crnom Gorom u suočavanju sa ovim izazovom, bilo da je riječ o koracima koje je preduzeo NATO u cilju jačanja istočnog krila, pridruživanju sankcijama koje je uvela EU, pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći, zatvaranju neba za ruske avione”, smatra Donfrid.

Prema riječima Donfrid, postoji mnogo toga što Crna Gora radi a što pomaže u slanju poruke da je ruska invazija neprihvatljiva i da će zbog toga Rusija platiti visoku cijenu.

Donfrid je poručila da je konflikt između Rusije i Ukrajine važan i za Crnu Goru, jer nije riječ samo o bezbijednosti Ukrajine.

“Invazija mijenja sve i protresla je evropsku bezbjednosnu strukturu, kojoj ste vi željeli da se pridružite kroz članstvo u NATO-u”, rekla je Donfrid.

Ona je poručila da je to pokrenulo sve da se ujedine u osudi na rusku invaziju.

“Mislim da naše jedinstvo u suprotstavljanju ruskom ratovanju i slanje jasne poruke, da vi u Crnoj Gori nećete dozvoliti da Rusija usporava vaš napredak, predstavlja dio odgovora koji zajedno pružamo”, rekla je Donfrid.

Ona je, komentarišući to što je Rusija stavila Crnu Goru na spisak neprijateljskih država, podsjetila da je Crna Gora članica NATO-a i da su predsjednik i državni sekretar SAD-a Džo Bajden i Entoni Blinken jasno kazali da su SAD odlučne da brane svaki pedalj teritorije NATO-a.

To je, kako je istakla, pokazatelj da Crna Gora ima snažnu garanciju za bezbijednost.

Ona je podsjetila i na glasanje koje je sprovedeno prošle sedmice na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje je 141 zemlja osudila rusku invaziju Ukrajine, zahtijevajući da predsjednik Rusije Vladimir Putin povuče vojne snage.

“Pozdravljam to što je Crna Gora bila na strani 140 zemalja ali mislim i da svaki građanin Crne Gore može da bude ponosan na činjenicu da je u dvorani gdje se čulo mišljenje svijeta, Crna Gora bila uz 140 zemalja”, rekla je Donfrid.

Ona je, upitana kako SAD namjeravaju da ubrzaju integraciju zemalja koje karakterišu kao “hibridne režime”, odgovorila da SAD ima cilj da Evropa bude ujedinjena, slobodna i u miru.

“Osvrćuči se na Vaše pitanje, da li ćemo u svrhu dostizanja tog cilja igorisati korupciju ili neke druge bolesti, odgovor je da nećemo”, rekla je Donfrid, prenosi portal Vijesti.

Ona je istakla da je demokratija temelj ujedinjene i slobodne Evrope, u kojoj valda mir.

Donfrid je podsjetila da je predsjednik SAD-a Džo Bajden organizovao samit posvećen demokratiji.

“Svrha tog samita nije bila samo da se predstavimo kao promoter demokratije širom svijeta, već da poručimo kako svi treba da kreiraju snažnija demokratska društva, a to uključuje i SAD”, kazala je Donfrid.

Ona je poručila da SAD demokratiju ne vide kao odredište, već kao trajni proces u kom svako treba da uradi svoj dio kako bi osnažio demokratsko društvo.

Donfrid je, komentarišući sankcije koje su uvedene Rusiji, kazala da će se svi suočiti sa povratnim udarom.

“Kako SAD tako i Crna Gora. Biće ekonomskih poteškoća ali zajedno smo u tome da branimo poredak koji će čuvati Amerikance i Crnogorce na putu napretka”, poručila je Donfrid.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije