fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaDeblokada pregovaračkog procesa zadatak svake vlade

Deblokada pregovaračkog procesa zadatak svake vlade

Podgorica, (MINA) – Zadatak svake vlade u Crnoj Gori moraju biti zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On se, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, danas sastao sa francuskim ambasadorom u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom, u okviru predstavljanja ciljeva i prioriteta francuskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Đukanović je, govoreći o unutrašnjem stanju u državi, ocijenio da je započet proces konsolidacije, koji je, kako je kazao, bio neophodan nakon što je prethodnih skoro godinu i po pokazalo ozbiljne probleme u funkcionisanju vlasti uzrokovane odnosima, prije svega, na relaciji Vlade i parlamentarne većine.

“A koji su posljedično doveli i do problema sa EU, što je registrovano i u posljednjem izvještaju Evropske komisije”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec vidjeće se šta će se i u kom pravcu dešavati.

“Zadatak svake vlade u Crnoj Gori mora da budu zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, prije svega u vezi sa blokadom tužilačko-sudske vlasti i poglavljem 23”, naglasio je Đukanović.

On je zahvalio na pomoći Francuske u periodu suočavanja sa pandemijom, što, kako je rekao, Crna Gora doživljava kao gest prijateljstva.

Đukanović je, kako je saopšteno, pozdravio odluku Francuske da Zapadni Balkan stavi kao jedan od prioriteta svog šestomjesečnog predsjedavanja.

On je ponovio da integracija uslov stabilnosti regiona.

“Ako to shvatimo na svim adresama i u regionu i u EU, siguran sam da ćemo se odmah opredijeliti za taj put. U suprotnom, svi ćemo gubiti vrijeme”, rekao je Đukanović.

Za Crnu Goru, kako je kazao, integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore.

Timonije je, kako jee saopšteno, kazao da je saglasan u pogledu optimizma i neophodnosti davanja dinamike evropskom procesu u Crnoj Gori, navodeći da posljednja istraživanja EU potvrđuju da je evropski projekat ono što spaja i ujedinjuje građane Crne Gore.

“Ta podrška daje zadatak Francuskoj kao predsjedavajućoj da ne razočara. A da ne bismo razočarali, moramo bili realistični i otvoriti perspektivu”, rekao je on.

Timonije je najavio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će biti održana u junu, sa fokusom na ekonomske činioce, civilno društvo i mlade i sa namjerom da poveća dostupnost evropskih fondova u tim oblastima.

“Francuska će pružiti podršku u oblasti vladavine prava, sa željom da Crna Gora do kraja juna ostvari neophodan iskorak u poglavlju 23”, rekao je Timonije.

On je kazao da Crna Gora treba da zadrži status lidera u integracijama i potrebno je da mudrošću usmjerava društvo ka vrijednostima o kojima govori.

Prema njegovoj ocjeni, EU ne može ići brže od društva.

Đukanović je čestitao Timonijeu na preuzetom predsjedavanju Savjetom EU i, kako se dodaje, odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope.

“Konstatovao je zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske, pohvalio aktivnosti dvije ambasade, kao i dijalog dvije vlade, i ponovio želju da se kalendar francuskih zvaničnika u regionu proširi i na Crnu Goru”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Đukanović i Timonije razgovarali o regionu, uz saglasnost u pogledu neophodnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Đukanović je, kako se navodi, naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilateralna pitanja prelamaju preko jedinstva EU.

“Takođe, saglasili su se da je za rješavanje problema i izazova regiona neophodno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice u čijem epicentru mora biti Evropa, odnosno EU”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije