fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrnogorski izabrani lideri da pronađu put naprijed

Crnogorski izabrani lideri da pronađu put naprijed

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) sarađivaće sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, saopšteno je iz američke Ambasade u Podgorici.

To, kako su naveli iz Ambasade, obuhvata sprovođenje reformi neophodnih da se ubrza pristupanje Evropskoj uniji, jačanje članstva Crne Gore u NATO-u i zastupanje zajedničkih vrijednosti, kao što je borba protiv korupcije.

Na pitanje Glasa Amerike da prokomentarišu inicijativu poslanika Građanskog pokreta URA i opozicije da se aktuelnoj vladi u Skupštini izglasa nepovjerenje, i da li će SAD podržati predlog o formiranju manjinske vlade, iz Ambasade je ponovljeno da “nije na SAD da utvrđuju sastav Vlade Crne Gore“.

“Put naprijed moraju da pronađu crnogorski izabrani lideri”, poručili su iz Ambasade.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je u srijedu da nije na SAD da odluče da li su manjinska vlada, rekonstrukcija postojeće ili vanredni izbori put da se dođe do parlamentarne stabilnosti u Crnoj Gori.

Ona je, u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore, rekla da bi to trebalo da bude odluka građana Crne Gore i navela da SAD teže “stabilnoj Crnoj Gori, koja služi svom narodi i pruža im mogućnost za vladavinu prava i prosperitet”.

Na pitanje ko bi bili mogući partneri SAD-a u manjinskoj vladi, ona je, kako prenosi Portal RTCG, saopštila da “ne bi spekulisala na tu temu”.

„To je pitanje koje se razmatra u parlamentu. Na parlamentarcima je da odluče šta se dešava unutar tog važnog demokratskog tijela. Narod računa na sve parlamentarce, u smislu da oni prave najbolje moguće izbore i molim se za njihov uspjeh u tom smislu”, kazala je Rajnke.

Ona je rekla da se nada da će “poslanici u crnogorskom parlamentu donijeti mudre odluke koje će služiti u interesu naroda, a ne ličnim i partijskim interesima”, i dodala da sa Vladom Crne Gore i članovima parlamenta ima veoma dobre odnose.

“Ja sam svakako upoznata sa ovom diskusijom koja se vodi. Mi ćemo podržati Crnu Goru kao državu, odnosno njene građane. To je ono što je bitno, a Vlada je odraz demokratske volje naroda. Dok god se te vrijednosti poštuju, mi možemo snažno podržati sve ono što su odluke Vlade”, navela je Rajnke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije