fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaČeška posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana

Češka posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Češka je posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i spremna da pruži ekspertsku podršku u cilju ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), poručila je novoimenovana ambasadorka te države u Podgorici, Janina Hrebičkova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović sastao se sa Hrebičkovom, koja je od 2013. do 2016. godine bila na poziciji šefice misije OEBS-a u Crnoj Gori i predstavlja iskusnog poznavaoca Zapadnog Balkana.

Hrebičkova je kazala da je zadovoljna što se ponovo nalazi u Crnoj Gori i pohvalila je napredak koji je država ostvarila na evropskom putu.

„Na toj liniji, ona je istakla da će Češka ostati posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, i prenijela spremnost njene države da pruži ekspertsku podršku kroz organizaciju studijskih posjeta i okruglih stolova, u cilju ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore EU“, kaže se u saopštenju.

Radulović je kazao da su bliske istorijske i kulturološke veze osnova dobrih i prijateljskih odnosa kakve Crna Gora i Češka tradicionalno njeguju.

On je rekao da je uvjeren da će sadržajna bilateralna saradnja dvije zemlje biti nastavljena i dodatno osnažena tokom njenog mandata.

Radulović je zahvalio na podršci koju Češka pruža Crnoj Gori u ostvarivanju njenih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

„Ocijenivši nastupajuće češko predsjedavanje Savjetom EU veoma značajnim za Crnu Goru, Radulović je istakao da će češko iskustvo doprinijeti unapređenju integracionog procesa čitavog regiona“, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je zadovoljan stepenom saradnje u oblasti ekonomije.

„Radulović je pozdravio evidentan interes crnogorskih i čeških privrednika za jačanje odnosa dvije zemlje na tom polju, i istakao očekivanje da će u narednom periodu doći do povećanja obima čeških investicija u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

On je ukazao na sve veći broj čeških turista koji rado posjećuju Crnu Goru i ocijenio da postoji jak potencijal za unapređenje međudržavne saradnje u toj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije