fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBilčik: Održiva većina u parlamentu ili izbori

Bilčik: Održiva većina u parlamentu ili izbori

Podgorica, (MINA) – Stabilna, pouzdana i održiva proevropska parlamentarna većina potrebna je Crnoj Gori da bi napredovala ka Evropskoj uniji (EU), kazao je predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

“Dva su načina da Crna Gora prevaziđe krizu vlasti – da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u parlamentu čiji mandat ističe 2024. godine, ili ako to nije moguće, da zakaže vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Bilčik za Radio Crne Gore.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi eventualna manjinska vlada mogla donijeti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, ocijenio da je ustvari sadašnja Vlada u mnogim prilikama bila manjinska, jer nije uživala većinsku podršku u parlamentu.

“Ono što Crnoj Gori treba jeste stabilna, pouzdana i održiva, jasna proevropska parlamentarna većina o ključnim pitanjima koja crnogorski parlament mora usvojiti da bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Bilčik, prenosi Portal RTCG.

On je naglasio da je rješenje u rukama političara i pozvao ih da situaciju shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što prije.

“Sve bih pozvao da traže bolje rješenje od onoga što nudi aktuelna Vlada, jer rješenje koje se ne oslanja na stabilnu i predvidljivu većinu u parlamentu ne približava Crnu Goru EU i to se mora promijeniti”, naveo je Bilčik.

Komentarišući proteste protiv formiranja manjinske vlade, on je kazao da je nesporno pravo građana da protestuju, ali na način da to ne produbljuje polarizaciju, niti ugrožava ionako krhku stabilnost
crnogorskog društva.

“Nadam se da će se o budućnosti Crne Gore odlučivati ne na ulici, već u institucijama koje su oličenje demokratije”, rekao je Bilčik.

On je kazao da u EP pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, i da će izvjestilac Tonino Picula nacrt izvještaja pripremiti tek kada situacija u zemlji bude jasnija.

Bilčik je naglasio da je dobra vijest što je profunkcionisao Tužilački savjet (TS).

“Pozdravljam vijest da se TS sastao i počeo da radi i to je važan korak. Vidjećemo šta će biti dalje”, istakao je Bilčik.

Kako je naveo, iako tapka u mjestu, Crna Gora ostaje lider u evropskim integracijama i nije nerealno da do 2025. godine postane članica EU.

“Crna Gora je predvodnik i najnaprednija
država, i nadam se da političari neće protraćiti priliku već da će se fokusirati na širu sliku kada su u pitanju teške odluke koje treba donijeti u sedmicama i mjesecima koji slijede”, naveo je Bilčik.

Crna Gora je, kako je kazao, odličan kandidat za člana evropske porodice.

“Nadam se da će političke elite pokazati stratešku odgovornost kada se radi o ključnom cilju za građane Crne Gore”, rekao je Bilčik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije