fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBilateralni odnosi zasnovani na principima prijateljstva i saradnje

Bilateralni odnosi zasnovani na principima prijateljstva i saradnje

Podgorica, (MINA) – Bilateralni odnosi Crne Gore i Albanije zasnivaju na principima prijateljstva i saradnje, poručeno je sa sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i albanskog predsjednika Iljira Mete.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji.

Radulović je kako se navodi, kazao da dvije države dodatno vežu savezništvo u NATO i evropske vrijednosti na kojima žele graditi svoja društva i tako ih uvesti u evropsku porodicu.

“Na tom putu, kultura poštovanja ljudskih prava i predanost očuvanju međunarodnog mira naši su važni zadaci”, rekao je Radulović i dodao da to obje države dokazuju angažmanom u Ujedinjenim nacijama (UN).

Radulović je čestitao Albaniji na izboru za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2022 – 2023, i poželio Meti uspješan i proaktivan rad u ključnom organu te važne organizacije.

On je pohvalio prioritete na kojima će biti fokus Albanije, među kojima su, kako se navodi, mir i bezbjednost, održivi razvoj, ženska prava.

Radulović je zahvalio na podršci Albanije crnogorskoj kandidaturi za Savjet za ljudska prava UN-a, za period 2022-2024.

Meta je, kako se navodi, rekao da je zadovoljan spoljno-političkim kursom Crne Gore, kazavši da se raduju svakom uspjehu Crne Gore kao da je od Albanije.

Meta je, kako su rekli iz MVP, ukazao na potrebu intenziviranja saradnje u svim onim oblastima od kojih benefite imaju građani obje države.

Navodi se da su sagovornici razmijenili mišljenja o situaciji u regionu kao i izazovima sa kojima se obje države suočavaju u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Radulović je prenio gradonačelniku Tirane Erionu Veliaju spremnost da Crna Gora jača partnerstvo sa Albanijom, što uključuje i ohrabrivanje direktne komunikacije i saradnje lokalnih samouprava sa ciljem razmjene iskustava i razvoja projekata, i povezivanje i saradnju mladih dvije države.

Radulović je čestitao Veliaju i Tirani na dobijanju zvanja ”Evropska prijestonica mladih 2022”, istakavši da je zbog te činjenice dodatnu vrijednost dobio i cijeli region.

Veliaj je, kako se navodi, rekao da bi u narednoj godini Tirana mogla postati platforma za mlade iz cijelog regiona, pa i iz svih opština Crne Gore, kojima će biti omogućeno da predstave svoja dostignuća iz bilo koje oblasti svog društvenog angažovanja.

“Govoreći o sponama među nama, Radulović je zaključio da su naša najvažnija poveznica građani Crne Gore i Albanije koji sa radošću posjećuju susjednu zemlju. Geografski gledano, istakao je, Tirana i Podgorica su dva najbliža glavna grada”, kaže se u saopštenju.

O tome da je transformacija Tirane posljednjih godina prepoznatljiva, kako je naveo Radulović, svjedoči sve veći broj crnogorskih građana koji je obilazi, vraćajući se kući sa najljepšim utiscima gostoprimstva.

Veliaj uručio je Raduloviću poklon Tirane “Sahat kulu”, istakavši da je najdragocjeniji poklon koji se nekome može dati upravo vrijeme – vrijeme tokom kojeg se gradi prijateljstva i koje se dijeli.

Kako se navodi, on je kazao da se nada da će se dobra saradnja koja postoji na državnom nivou reflektovati i na saradnju na lokalnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije