fbpx
NaslovnicaMINA SvijetZemlje EU podijeljene po pitanju francuskog predloga

Zemlje EU podijeljene po pitanju francuskog predloga

Brisel, (MINA) – Ministri Evropske unije (EU) razgovarali su danas u Briselu o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a sastanak je završen bez zaključaka, kazala je predsjedavajuća Savjeta EU Titi Tupurainen.

Kako je navela, iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom predlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice iskazale su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza.

”Nije bilo zaključaka, ali ideja je da se pošalje jasna poruka o našoj posvećenosti politici proširenja i zemljama Zapadnog Balkana. Svi podržavamo evropsku perspektivu regiona”, rekla je Tupurainenova, prenosi Tanjug.

Ona je na kraju sastanka Savjeta EU naglasila da je današnja ministarska rasprava početak razgovora o novim koracima u politici proširenja o kojima će tek biti riječi u pripremi za razgovore lidera EU planirane za proljeće.

Tupurainen je naglasila da se tokom sastanka ministra nije “razgovaralo niti glaslao” o francuskom predlogu, iako su saslušana “razmišljanja” Pariza.

”Čuli smo francuski predlog i bilo je zemjalja koje su ga pozdravile i bile pozitivne tim povodom, ali i onih koje su izrazile zabrinutost i oprez. Na kraju, Evropska komisija biće ta koja će dati predloge na osnovu koji će se razgovarati u Savjetu”, istakla je Tupurainen.

Ona je kazala da je još rano govoriti o mogućem uticaju na pojedinačne zemlje Zapadnog Balkana.

„Ono što znamo jeste da se pregovori o pristupanju odvijaju, a da Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom”, rekla je Tupurainen.

Ona je zaključila da je zajednička pozicija ministara u Savjetu EU da se prvo sačeka da nova Evropska komisija počne da radi i predstavi svoje ideje kako nastaviti sa politikom proširenja i njenom metodologijom.

”Ovaj vremenski period je specifičan zbog institucionalne tranzicije. Nadamo se da će nova Komisja preuzeti mandat početkom decembra. Sačekaćemo da vidimo koji će pristup Komisija zauzeti”, zaključila je Tupurainen.

Najčitanije