fbpx
NaslovnicaMINA SvijetZaev: Neću podnijeti ostavku ako ne usvojimo zakone

Zaev: Neću podnijeti ostavku ako ne usvojimo zakone

Skoplje, (MINA) – Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da neće podnijeti ostavku i ići na prijevremene parlamentarne izbore, ukoliko opozicija u toj zemlji mnogobrojnim amandmanima nastavi da blokira usvajanje zakona u Sobranju.

Zaev je, kako prenosi Televizija Telma, ponovo upozorio da, ukoliko se suštinski zakoni za građane ne usvoje u Sobranju do kraja godine, možda neće biti održani prijevremeni izbori zakazani za 12. april.

“Ja sam prvi koji je uvijek poštovao dijalog i imam namjeru u cjelini da to ispoštujem, ali nemam namjeru da podnosim ostavku ako neko blokira procese”, rekao je Zaev.

On je kazao da pravo na debatu postoji, ali da je namerno blokiranje procesa od opozicije nedopustivo.

Zaev je naveo je da će Socijaldemokratski savez, na čijem je čelu, u petak raspravljati o imenu tehničkog premijera i drugih pozicija u tehničkoj vladi u skladu sa Pržinskim sporazumom,.

Prema njegovim riječima, to je jasan pokazatelj da je SDSM spreman za izbore.

„Mi smo za izbore i nećemo dopustiti da to bude dovedeno u pitanje zbog neke sakrivene agende“, rekao je Zaev.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE tvrde da zapravo Zaev ima agendu da odloži izbore.

“Zaev se plaši da se suoči sa građanima. Pozivamo ga da ne vodi Makedoniju u duboku i tešku političku krizu, za koje će samo on biti odgovoran. VMRO-DPMNE neće prihvatiti kockarske igre Zaeva i neće prihvatiti ucjene”, navode iz VMRO-DPMNE.

TV Telma saznaje da se u VMRO-DPMNE razmišlja o opciji napuštanja Sobranja, čime će ostaviti prostor vladajućoj većini da usvoji zakone i da se ide na izbore 12. aprila.

Makedonska vlada je ovog mjeseca u Sobranju podnijela 125 zakona na usvajanje, među kojima su izborni, zakona o Akademiji za sudije i tužioce, kao i o javnom tužilaštvu, na šta su VMRO-DPMNE, ali i albanska DUI, podnijeli oko deset hiljada amandmana.

Najčitanije