fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSAD uvele nove sankcije vlastima Venecuele

SAD uvele nove sankcije vlastima Venecuele

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su nove sankcije visokim zvaničnicima bezbjednosti Venecuele i uskratile vize za nekoliko desetina političara i njihove porodice, bliskih osporavanom predsjedniku Nikolasu Maduru.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je šest sadašnjih ili bivših zvaničnika bezbjednosti kontrolisalo grupe koje su blokirale humanitarnu pomoć namijenjenu stanovništvu Venecuele iz susjednih država Kolumbije i Brazila prošlog vikenda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin kazao je da sankcionišu pripadnike Madurovih snaga bezbjednosti kao odgovor na, kako je naveo, sramno nasilje, tragične smrti i beskrupulozno spaljivanje hrane i ljekova namijenjenih bolesnim i gladnim Venecuelancima.

“SAD će nastaviti da ciljaju Madurove lojaliste koji produžavaju stradanje žrtava te humanitarne krize koju su izazvao ljudski faktor”, dodao je Mnučin.

Američki izaslanik za Venecuelu Eliot Abrams rekao je da su SAD uskratile vize za nekoliko desetina Venecuelanaca, ali nije naveo detalje.

To je drugi krug sankcija SAD prema zvaničnicima u Venecueli ove sedmice.

U ponedeljak su uvedene sankcije za četiri guvernera regija bliskih Maduru i pozvale su saveznike da zamrznu imovinu državne naftne kompanije “Petroleos de Venezuela SA” (PDVSA).

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa i još nekoliko desetina zemalja priznale su opozicionog poslanika i predsednika parlamenta Huana Guaida kao privremenog šefa države.

Maduro i dalje kontroliše vojsku, državne institucije i naftnu kompaniju PDVSA, koja obezbjeđuje 90 odsto prihoda Venecuele od izvoza.

Rusija optužuje SAD da priprema vojnu intervenciju u Venecueli i ove sedmice je, zajedno sa Kinom, blokirala predlog Vašingtona u Savjetu bezbednosti da se interveniše u Venecueli.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...