fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSjeverna Makedonija pristupila NATO Alijansi

Sjeverna Makedonija pristupila NATO Alijansi

Brisel, (MINA) – Sjeverna Makedonija postala je najnovija članica NATO-a, nakon što je u Vašingtonu uložila Instrument za pristupanje Sjevernoatlantskom ugovoru kod Stejt Departmenta.

Na zvaničnom sajtu NATO-a saopšteno je da su NATO saveznici u februaru prošle godine potpisali Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije, nakon čega je svih 29 nacionalnih parlamenata glasalo za ratifikaciju članstva te zemlje.

„Sjeverna Makedonija je sada dio NATO-ove porodice, porodice od trideset nacija i skoro milijardu ljudi. Porodice zasnovane na sigurnosti da smo, bez obzira sa kakvim se izazovima suočavali, svi jači i sigurniji zajedno“, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Navodi se da je Sjeverna Makedonija dugogodišnji doprinosilac evroatlantskoj bezbjednosti, uključujući i učešće u misijama NATO-a u Avganistanu i na Kosovu.

„Ceremonija podizanja zastave Sjeverne Makedonije biće održana u sjedištu NATO-a u ponedjeljak, u prisustvu Stoltenberga, predsjedavajućeg vazduhoplovnog komiteta NATO-a Stjuarta Piča, i otpravnika poslova delegacije Sjeverne Makedonije pri NATO-u Zorana Todorova”, kaže se u saopštenju.

Navodi se de će zastava Sjeverne Makedonije istovremeno biti podignuta tokom Savezničkih komandnih operacija u Monsu, u Belgiji, i pri Savezničkoj komandi za transformaciju u Norfolku, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najčitanije