fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSAD i dalje najmoćnija država svijeta

SAD i dalje najmoćnija država svijeta

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države, prema najnovijoj rang listi, zadržale su mjesto najmoćnije države na svijetu u ovoj godini, a prate je Rusija i Kina.

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske uticaje jedne države, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider.

“US News and World Report” opisuje SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu” i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svijet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama širom svijeta.

Navodi se i da su političke odluke predsjednika Donalda Trampa “izazvale pitanja širom svijeta, uključujući i najbliže saveznike, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”, prenosi B92.

Rusija se opisuje kao najveća svjetska država po kopnenoj masi i koja dijeli granicu sa više od deset zemalja.

Velika moć Rusije objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo i drugu najveću svjetsku ekonomiju, a kako se navodi u izvještaju, doživjela je brz ekonomski razvoj, iako milioni ljudi još žive ispod granice siromaštva.

Na četvrtom i petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija, a zatim slijede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija.

Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top deset ušla Južna Koreja umjesto Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mjestu.

Crna Gora nije se našla u top 80 zemalja.

Srbija se nalazi na 52. poziciji i, prema rang listi “US News and World Report”, moćnija je od drugih država regiona.

Od država regiona, na listi su još Hrvatska na 75. poziciji i Slovenija na 78. mjestu.

Najčitanije