fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionZaev obezbijedio dvotrećinsku većinu

Zaev obezbijedio dvotrećinsku većinu

Skoplje, (MINA) – Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, pišu makedonski mediji.

Sjednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvjesnosti da li će vladajuća koalicija, na čijem je čelu Zoran Zaev, moći da obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

Pojedinačno najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog saopštila je ranije da neće prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promjene, prenosi Tanjug.

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan u grčkoj skupštini, Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija.

To bi značilo kraj 20 godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvorilo vrata Makedoniji za ulazak najpijre u članstvo NATO, potom i u Evropsku uniju (EU).

Tokom prethodna dva dana, dok su trajali pregovori o dvotrećinskoj većini, ispred zgrade parlamenta protestovali su građani, kojima su se oba dana pridružili i predstavnici VMRO-DPMNE.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...