fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionVeseli: Vojska će biti formirana do kraja godine

Veseli: Vojska će biti formirana do kraja godine

Priština, (MINA) – Vojska Kosova biće formirana do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda, saopštio je predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli.

On je kazao da će vojska imati pet hiljada aktivnih i tri hiljade rezervnih vojnika, prenosi Al jazeera Balkans.

“Na osnovu svih analiza koje smo napravili sa prijateljima iz NATO-a, što se tiče strateške sigurnosti, imaćemo pet hiljada aktivnih i tri hiljade rezervnih vojnika. Za sve to imamo i punu podršku skoro svih članica NATO-a”, rekao je Veseli u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu.

Kako je naveo, izgrađen je dugoročni plan, koji će trajati deset godina, a vojska će biti sastavljena „od svih građana Kosova”.

Zadatak vojske biće, kako je dodao Veseli, isključivo borba protiv terorizma i globalne prijetnje.

“Ovo što se predsjednik Srbije Alaksandar Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova nije ljudski, ni korektno”, rekao je Veseli.

Prištinski list Zeri ranije je objavio da je moguće da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova ne budu usvojeni do kraja godine, zbog dužine trajanja parlamentarne procedure.

Vladin predlog tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku u Skupštini Kosova je prošao tek prvo čitanje, a slijedi njihovo razmatranje u odborima, drugo čitanje i debata u plenumu, što može trajati duže od dva mjeseca.

Član Odbora za zakonodavstvo Sami Kurteshi ocijenio je da bi ti zakoni mogli biti usvojeni u roku od dva do tri mjeseca.

Najčitanije