fbpx
NaslovnicaMINA SvijetFajon: Vrlo opasne ideje o prekrajanju granica

Fajon: Vrlo opasne ideje o prekrajanju granica

Podgorica, (MINA) – Ideja prekrajanja granica između država Zapadnog Balkana veoma je opasna, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, dodajući da je rješenje za region u jasnoj evropskoj perspektivi.

Regionalni mediji objavili su nezavnični non pejper koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kome su iznijete ideje za podjelu Bosne i Hercegovine (BiH), pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Fajon je, komentatišući taj navodni dokument, kazala da u vremenu kada treba promovisati politiku zajedništva neki čelnici žele radije da šire “opasne ideje i nacionalističke tendencije, uzrokujući zabrinutost i nestabilnost”.

“Ideja postavljanja i pomjeranja granica između država, posebno u BiH, koja je najviše pretrpjela, izuzetno je opasna. Nikada ne bi trebalo da ponavljamo stravične eksperimente iz prošlosti, već da razmišljamo o rješenjima koja će učiniti BiH bolje funkcionišućom zemljom”, rekla je Fajon.

Ona smatra da je rješenje za Zapadni Balkan u jasnoj evropskoj perspektivi, a ne u prekrajanju granica.

“Sve države i narodi Zapadnog Balkana zaslužuju sigurnost, napredak i stabilnost. Već dugo podržavam njihov put ka Evropskoj uniji (EU), jer je jasna evropska perspektiva jedino rješenje za dobro svih građana”, navela je Fajon.

Ona je kazala da, u periodu slovenskog predsjedavanja EU, “imamo jedinstvenu priliku da radimo na povjerenju izmedju EU, Slovenije i cijele regije”.

“Zato je rušenje integriteta bilo koje države neprihvatljivo”, rekla je Fajon i dodala da je neophodno da se predsjednik Slovenije Borut Pahor oglasi povodom takvih ideja.

Najčitanije