fbpx
NaslovnicaMINA SvijetReferendum o nezavisnosti Nove Kaledonije

Referendum o nezavisnosti Nove Kaledonije

Pariz, (MINA) – Referendum o nezavisnosti francuske prekopomorske teritorije u Tihom okeanu Nove Kaledonije, na kojem pravo glasa ima 174 hiljade ljudi, počeće večeras.

Građani će na referendumu odlučivati da li žele da Nova Kaledonija dobije potpunu suverenost i postane nezavisna, prenosi AP.

Kako se navodi, posmatrači smatraju da će glasači vjerovatno odabrati da ostanu uz Francusku.

Teritorija uživa visok nivo autonomije, ali od Francuske dobija 1,3 milijarde EUR godišnje kroz subvencije za odbranu, policiju, spoljne poslove, pravosuđe i obrazovanje. Mnogi se plaše da bi nezavisnost narušila ekonomiju Nove Kaledonije.

Referendum je rezultat procesa koji je počeo prije tri decenije u cilju okončanja nasilja između pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

U sukobima dvije stuje život je izgubilo više od 70 osoba, a to je 1988. godine dovelo do sporazuma između autohtonih Kanaka koji se zalažu za nezavisnost i evropskih došljaka koji su prisniji ideji ostanka pri Francuskoj.

Ukoliko ishod referenduma bude negativan, Nova Kaledonija će imati još dvije prilike da se izjasni o svom statusu do 2022. godine.

Na arhipelagu živi oko 270 hiljada ljudi.

Najčitanije