fbpx
NaslovnicaMINA SvijetPriština proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu

Priština proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu

Priština, (MINA) – Privremene prištinske institucije proglasile su večeras zbog epidemije koronavirusa vanredno stanje u javnom zdravstvenom sektoru, a ta odluka stupa na snagu odmah.

Vlada je donijela tu mjeru na telefonskoj sjednici koju je sazvao premijer Aljbin Kurti na zahtjev ministra zdravlja Arbena Vitije.

Kako se navodi u saopštenju odluka obavezuje sve institucije da postupaju u skladu s nacionalnim planom reagovanja i aktiviranjem funkcije za podršku u hitnim slučajevima koja se odnosi na javno zdravstvo i medicinske usluge.

“Ministarstvo zdravlja odgovorno je za upravljanje vanrednom situacijom u javnom zdravstvu”, saopšteno je iz vlade u Prištini.

Mjere koje su usvojene večeras predviđaju da je u hitnim slučajevima prištinskim vlastima dozvoljeno da koristi bilo koja raspoloživa sredstva za borbu protiv virusa.

Neke od mjera koje se propisuju tom odlukom jesu i zabrana kretanja u zaraženim ili direktno ugroženim područjima, kao i ograničenje ili zabrana prometa određenih vrsta roba i proizvoda.

Odluka vlade u Prištini predviđa i zabranu putovanja u mjesta u kojima se epidemija proširila.

Na teritoriji Kosova do sada je registrovano devet osoba zaraženih koronavirusom.

Za sada su tri grada stavljena pod karantin i očekuje se da on bude uveden i u opštini Podujevo.

Najčitanije