fbpx
NaslovnicaMINA SvijetNajmanje 38 žrtava zemljotresa u Turskoj

Najmanje 38 žrtava zemljotresa u Turskoj

Ankara, (MINA) – Ispod ruševina zgrade u provinciji Elazig, na istoku Turske, spasene su još dvije osobe, poslije zemljotresa u kojem je poginulo najmanje 38 ljudi, a više od 1,6 hiljada povrijeđeno.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je u petak uveče istočni dio Turske, 34 osobe poginule su u provinciji Elazig, a četiri u susjednoj Malatiji.

Više od 1,6 hiljada ljudi je povrijeđeno, dok je sinoć 45 spaseno ispod ruševina, prenosi Tanjug.

Među njima su i 35-godišnja žena i njena djevojčica.

Spasiocima, koji su čuli njihove povike, trebalo je nekoliko sati da dopru do majke i djeteta po temperaturi koja se spustila na četiri stepena ispod nule.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu kazao je da se akcija spasavanja privodi kraju, kao i da se i dalje registruju naknadni potresi.

Prema riječima ministra zdravlja, Fahretina Kodže, 104 osobe su u bolnicama, od kojih je 13 na intenzivnoj, ali niko nije u kritičnom stanju.

Sojlu je naveo da će svi pogođeni zemljotresom početi od sjutra da primaju materijalnu pomoć, dok su iz turske agencije za vanredne situacije upozorili građane koji su evakuisani iz zgrada da se još ne vraćaju u domove zbog opasnosti od urušavanja.

Akcija spasavanja i izvlačenja preživjelih iz ruševina od jutros je počela polako da se obustavlja, dan i po nakon razornog zemljotresa, a državna agencija za katastrofe saopštila je da su timovi i tokom noći radili na spasavanju 45 osoba koje su ostale zarobljene pod ruševinama, i to uz pomoć bušilica, mehanizacije, ali i ručno.

Nakon glavnog potresa, uslijedilo je više od 700 manjih.

Najčitanije