fbpx
NaslovnicaMINA SvijetNajmanje 23 osobe poginule u protestima

Najmanje 23 osobe poginule u protestima

Bagdad, (MINA) – Najmanje 23 osobe poginule su u protestima širom Iraka, saopštili su danas zvaničnici.

Nereda je bilo u Bagdadu, Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima, prenosi Tanjug.

Visoki irački bezbjednosni zvaničnik kazao je da su demonstranti u Bagdadu poginuli kada su snage bezbjednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale.

On je rekao da je policija upotrebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestuju zbog loših uslova života u Iraku.

Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju.

Istovremeno, u južnom gradu Amara povrijeđeno je najmanje 18 ljudi kada su učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije.

„Demonstranti su danas zapalili kancelarije siitske političke partije i siitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana“, saopštila je policija.

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Snage bezbjednosti pokušale su da rasteraju demonstrante suzavcem.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su bezbjednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Poslije sedam dana nasilja u prijestonici Iraka i južnim djelovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbjednosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od tri hiljade ljudi.

Ubijeno je i osam pripadnika bezbjednosnih snaga.

Najčitanije