fbpx
NaslovnicaMINA SvijetMerkel posjetila Aušvic

Merkel posjetila Aušvic

Ašvic, (MINA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas, prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu njemačke vlade, bivši koncetracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu, i istakla da ono što se dogodilo u tom logoru ljudski um ne može da shvati.

Po dolasku na stratište ona je najprije obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi.

Merkel je, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim, položila vijenac na „zidu smrtu“, ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi.

„Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Njemci. Podsjećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje“, naglasila je Merkel, prenose agencije.

Ona je istakla da su zločini nacista u tom logoru neodvojivi od njemačkog identiteta, i naglasila da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.

Kako je navela, sada se „suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije“.

„Moramo da se suprotstavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vjere ili porijekla“, poručila je Merkel, dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.

Njena posjeta Aušvicu u Njemačkoj se ocjenjuje istorijskim događajem.

Posljednja posjeta jednog njemačkog kancelara tom logoru bila je 1995. godine, kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica.

Prije njega je, 1977. godine, Helmut Šimit kao prvi njemački kancelar obišao to stratište.

Povod za posjetu njemačke kancelarke logoru je desetogodišnjica postojanja Fondacije Aušvic-Birkenau, koja se brine o očuvanju stratišta.

Merkel je, uoči posjete, obećala finansijsku podršku Fondaciji u visini od 60 miliona EUR.

Najčitanije