fbpx
NaslovnicaMINA SvijetKramp Karenbauer na čelu CDU

Kramp Karenbauer na čelu CDU

Hamburg, (MINA) – Anegret Kramp Karenbauer, bliska saveznica njemačke kancelarke Angele Merkel, izabrana je danas na mjesto lidera Demohrišćanske unije Njemačke (CDU).

Kramp Karenbauer, koja je do sada bila generalna sekretarka CDU, biće kandidat za mjesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima, prenosi Tanjug.

Merkel je bila lider CDU i kancelar Njemačke od 2005. godine, a u oktobru je saopštila da napušta poziciju lidera te stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Kramp Karenbauer se „probijala u politici“ Sarske pokrajine i bila je prva žena na čelu nekog pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova u Njemačkoj.

Ona je postala premijerka te pokrajine 2011. godine i ima iskustvo u vođenju dvije raznorodne koalicije, Jamajke sa zelenima i liberalima i Velike koalicije sa socijaldemokratama.

Nova liderka CDU rekla je da želi da ujedini različite frakcije u stranci.

U svom obraćanju delegatima, prije glasanja, Kramp Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, kako je navela, mora da se angažuje u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i dosljednu državu i da preuzme odgovornost za opšte dobro.

Najčitanije