fbpx
NaslovnicaMINA SvijetGrčkoj prijeti hibridna oluja

Grčkoj prijeti hibridna oluja

Podgorica, (MINA) – Grčka bi narednih dana mogla da se nađe na udaru hibridne oluje Medikejn, a strahuje se da bi udari vjetra mogli da budu i do 180 kilometara na sat, praveći talase visoke i po deset metara, piše Telegraf.rs

Navodi se da se uragan koji se formirao na Mediteranu opasno približava obali, a meteorolozi kažu da bi posljedice udara takve oluje mogle da budu ozbiljne.

Meterolog Aleksandar Bjorn kazao je da se opasana oluja formira nad Mediteranom i da njihova očitavanja pokazuju da će biti jaka.

“Ovakve oluje nazivamo Medikejn, ili mediteranski uragan”, rekao je Bjorn.

Bjorn je naveo da se pik oluje očekuje u četvrtak, odnosno u petak, kada bi vjetrovi mogli da duvaju brzinom i od 180 kilometara na sat.

“Jonska ostrva (Krf, Kefalonija, Zakintos) će se naći na udaru, a na obali bi vjetar udarao brzinom od 120 kilometara na sat. Treba napomenuti da se očekuju i snažne padavine, u nekim trenucima i po 200 litara po metru kvadratnom. Ovakvi uslovi pogodni su za stvaranje talasa i do deset metara visine“, objasnio je Bjorn.

Navodi se da Medikejn “udara” najamnje jednom godišnje.

Stručnjaci tvrde da se jedan ili dva Medikejna dese tokom godine i da se ove moćne oluje najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla.

Najčitanije