fbpx
NaslovnicaMINA SvijetGrčki vatrogasci se bore sa tri velika požara

Grčki vatrogasci se bore sa tri velika požara

Atina, (MINA) – Više stotina vatrogasaca bori se protiv šumskih požara koji su izbili na grčkim ostrvima Eviji i Tasosu, kao i u blizini Tebe, sjeverozapadno od Atine.

Na Eviji su, poslije manastira, iz mjera predostrožnosti evakuisana i dva sela.

Evakuisani su manastir Svete Bogorodice Mavrovske i sela Markrimali i Kontodespoti, prenosi agencija ANA.

Dim koji se širi od požara prekrio je poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila, dok im iz vazduha pomaže šest “kanadara” i šest helikoptera.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vjetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

Zvaničnici civilne zaštite upozorili su ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, djecu i one kojima imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da podese klima uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Jak vjetar i nepristupačan teren otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu obuhvaćenu programom EU Natura 2000.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter, bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, sjeverozapadno od Atine, prenosi AP, napominjući da su u Grčkoj, u vrijeme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predjeli.

Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj, a u posljednja tri dana vatrogasci su intervenisali 182 puta.

Prošle godine, u ljetovalištu Mati u blizini Atine, 100 ljudi je poginulo u požaru.

Najčitanije