fbpx
NaslovnicaMINA SvijetFrontex optužen za kršenje ljudskih prava migranata

Frontex optužen za kršenje ljudskih prava migranata

Varšava, (MINA) – Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex suočila se sa ozbiljnim optužbama da su njeni pripadnici tolerisali, pa čak i sami učestvovali u zlostavljanju migranata na spoljnim granicama Evropske unije (EU).

Njemačka javna televizija ARD, britanski dnevnik The Guardian i neprofitni istraživački sajt Correctiv došli su do internih dokumenata koji pokazuju da su službenici Frontexa tolerisali da lokalne policije zemalja na spoljnim granicama EU, a posebno Mađarske, Bugarske i Grčke, na migrante huškaju pse i koristi biber sprej i pendreke, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema dokumentima do kojih su ti mediji došli u zajedničkoj istrazi, a koji uključuju izvještaje Frontexovog povjerenika za ljudska prava, granične policije tih zemalja koristile su silu i prijetnje kako bi migrante ponovo otjerale sa teritorije EU, kršeći tako njihovo osnovno pravo da zatraže azil.

Navodi se i da su službenici Frontexa sami učestvovali u kršenju ljudskih prava, tako što su avionima deportovali maloljetnike bez pratnje roditelja ili izbjeglicama prilikom deportacije, suprotno međunarodnim pravilima, davali ljekove za smirenje.

Istraga pokazuje da su u pojedinim internim izveštajima Frontexa neke situacije opisane kao “pretjerana upotreba sile” i “zlostavljanje izbjeglica”, ali i da ti izvještaji na kraju najčešće nose oznaku “slučaj zatvoren”.

Šef savjetodavnog odbora Frontexa Štefan Kesler kazao je da ta agencija može da povuče svoje osoblje iz zemalja na spoljnim granicama EU i da, ako to ne učini, i sama postaje saučesnik u eventualnim protivzakonitim radnjama.

Iz Frontexa su naveli da do sada nije podignuta nijedna žalba protiv nekog njegovog službenika.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...