fbpx
NaslovnicaMina SportZlatne medalje potvrda kvalitetnog rada u Omladincu

Zlatne medalje potvrda kvalitetnog rada u Omladincu

Podgorica, (MINA) – Zlatne medalje na turniru Svjetske lige u karateu za mlade potvrda su kvalitetnog rada, koji Omladinac svrstava među najboljima na svijetu, saopšteno je iz podgoričkog karate kluba.

Omladinac je nastup na turniru u Veneciji završio sa tri zlatne medalje – juniorke Milene Jovanović i takmičara u konkurenciji dječaka i djevojčica do 14 godina, Helena Backović i Andrija Danilović.

Jovanović je u finalnom meču kategorije preko 59 kilograma pobijedila Čehinju Martinu Šačovu 3:0.

Na putu do finala eliminisala je Hrvaticu Gretu Miu Zorko 4:1, Dankinju Ingeborg Pedersen 4:2, Bosanku Arminu Avdović 2:1, Niam Džaner iz Škotske 3:3 i u polufinalu Njemicu Hanu Henih 3:0.

“Zadovoljna sam nastupom. Bilo je teško, a do zlatne medalje trebalo mi je šest pobjeda. Turnir je bio dobra proba za Evropsko prvenstvo u Danskoj, početkom naredne godine. Želja mi ja da i na tom takmičenju osvojim medalju. Hioću da pokažem da napredujem i da se od mene mogu očekivatu rezultati i u seniorskoj konkurenciji”, kazala je Jovanović na konferenciji za novinare.

Backović je u finalnom meču kategorije do 42 kilograma pobjedila Francuskinju Amel Suidi 5:0.

Ona je na putu do finala slavila protiv Italijanke Anebrune Bontempi 2:0, Francuskinje Sidni Ivon (4:4), Japanke Kasai Ruke 4:1, Francuskinje Žade Ulrik 2:1 i Italijanke Alesije Noveli 5:3.

“Konkurencija je bila izuzetno jaka. Imala sam težak žrijeb i kvalitetne rivale. To me je dodatno motivisalo da pružim još više i dođem do zlatne medalje. Hvala trenirima i mojim roditeljima na podršci. Medalju posvećujem njima”, kazala je Backović.

Ona je prvak Balkana u toj konkurenciji, a nedavno je dobila priznanje Fonda za kvalitet i talente Ministarsva prosvjete.

Danilović je do zlatnog odličja u kategoriji do 55 kilograma došao pobjedom u finalu protiv Italijana Nikola Guarino 2:0.

Na putu do finala eliminisao je Italijana Pjetra Del Sepija 1:0, Rusa Mansura Magdejeva 6:2, Hrvata Lovra Farkaša 3:0, Rumuna Stefana Popeskua 8:0 i u polufinalu Italijana Frančeska Dorila 5:3.

“Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom u Veneciji. Dobro sam odradio turnir. Bio sam dominantan i zasluženo osvojio zlatnu medalju. Finale je bilo odlično, dobar protivnik, ali sam pokazao da sam bolji. Hvala trenerima, mojoj porodici na podršci”, rekao je Danilović.

Foto: MINA

Trener Omladinca, Žarko Raković kazao je da nije lako iz male Crne Gore i tako male baze osvojiti tri zlatne medalje na tako velikom takmičenju.

“To je rezultat svih nas u klubu, prije svih Marine Raković i Jelene Maksimović koji rade sa Helenom i Andrijom”, kazao je Raković.

On je istakao da je u Veneciji izostao rezultat Bojana Boškovića, naviodeći da je ponosan na njegove rezultate u ovoj godini.

“Bošković ispunio svoj i naš san i plasirao se na Igre. Samim plasmanom napravio je veliki uspjeh. To nam je bio cilj. Svi smo se potrudili da to ispunimo. Biće teško poslati seniora na Igre, jer su nam za to potrebna ogromna stedstva. Bez sudija i trenera, propratnog tima ne može se ići na Primjer lige i boriti se za olimpijske bodove”, rekao je Raković.

On je kazao da je uvažava rezultate crnogorskih sportista, navodeći da su karatisti trenutno među rijetkim koji se mogu nadati medaljama na svim takmičenjima.

“Karate je, na žalost među rijetkim crnogorskim sportovima, koje se na OI može nadati medalji i koji na svako veliko takmičenje idu sa realnim ambicijama da osvoje medalju. Imamo potencijal, veliki kvalitet samo nas treba malo podržati”, rekao je Raković.

Kandidat za najboljeg mladog sportistu Crne Gore,
Bojan Bošković, kazao je da je zadovoljan 2018. godinom, navodeći da žalio za medaljom u Buenos Airesu.

“Bilo je dobrih rezultata, bio sam srebrni na EP u Sočiju, kasanije sam osvojio Premijer ligu u Sofiji i Balkansko prvenstvo u Dubrovniku. Imam i bronzanu iz Umaga. Kvalifikovao sam se na OI Buenos Airesu i bio peti na tom takmičenju. U Buenos Airesu nijesam bio pravi, kiksao sam i u Veneciji. Nadam se da ću u narednoj godini nastaviti sa dobrim rezultatima. Čeka me dosta takmičenja, nadam se i medalja”, rekao je Bošković.

Turnir u Veneciji okupio je 2.652 takmičara, članova 610 klubova iz 67 država.

Najčitanije