fbpx
NaslovnicaMina SportLalošević: Omogućiti bolje uslove za mlade i vrhunske sportiste

Lalošević: Omogućiti bolje uslove za mlade i vrhunske sportiste

Podgorica, (MINA) – Stvaranje uslova sportistima za kvalitetno učešće na vrhunskim međunarodnim takmičenjima, unapređenje sporta djece, učenika i studenata i promocija razvoja sporta osoba sa invaliditetom, prioriteti su Uprave za mlade i sport, kazao je direktor Vasilije Lalošević.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da su prioriteti sve ono što vodi promociji Crne Gore kroz sport i sportske aktivnosti, ali i ostvarene rezultate.

„Jedan od prioriteta je i unapređenje stanja sportske infrastrukture u Crnoj Gori, jer nedostatak ili neadekvatna opremljenost sportskih objekata umanjuje mogućnost građanima da se bave sportom i rekreativnim aktivnostima“, rekao je Lalošević.

Privatna arhiva

On je najavio da će organ na čijem je čelu nastojati da shodno srednjoročnom planu realizuje i nešto novo.

„A, to je obaveza proistekla iz Zakona o sportu, osnivanje institucije za redovne ljekarske preglede i testiranja sportista –Zavoda za sportsku medicinu“, rekao je Lalošević.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti značajnijih odstupanja u finansiranju sporta u odnosu na anije odine, Lalošević je kazao da će to zavisiti od budžeta koji bude opredijeljen Upravi za sport i mlade za te namjene.

„Informacija kojom sada raspolažem je da nije bilo značajnijih odstupanja u predlaganju budžeta za 2021.godinu na programu koji se odnosi na finansiranje sportskih organizacija. Sačekaćemo usvajanje budžeta u Skupštini i onda konkretnije govoriti i na ovu temu“, rekao je Lalošević.

On je podsjetio da su postupak i kriterijumi za dodjelu sredstava sportskim organizacijama propisani Zakonom o sportu i Pravilnikom o uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava i kontrolu nad realizacijom programa sportskih organizacija.

„Imaćemo u vidu da je u pitanju i godina Olimpijskih igara i u tom kontekstu svjesni smo činjenice da postoje određeni sportovi u kojima Crna Gora učestvuje u kvalifikacijama za tu prestižnu globalnu sportsku manifestaciju pa ćemo o njihovim obavezama posebno voditi računa. Iznos sredstava kojim država finansira javni interes u sportskoj oblasti zavisi od kvaliteta programa sportskih organizacija kojim se on ostvaruje“, rekao je Lalošević.

Prema njegovim riječima, cilj je da u narednom periodu omoguće bolji uslovi mladim i vrhunskim sportistima, kako bi što motivisaniji „branili boje“ Crne Gore na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

On je saopštio da će Uprava za sport i mlade, poštujući procedure propisane Zakonom o sportu, raspisati javni konkurs za sufinansiranje sportskih organizacija u roku od 30 dana od usvajanja Budžeta, kao što je to definisano članom 117.

Lalošević je najavio da će zbog promjene institucionalnog okvira za vođenje politike sporta i mladih biti napravljena tehnička izmjena Zakona o sportu.

„To je normativna intervencijau cilju prilagođavanja sa nadležnostima novih institucija gdje će, uz Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Uprava za sport i mlade imati ključnu ulogu“, kazao je Lalošević.

Komentarišući Zakon o sportu iz 2018.godine, on je naglasio da sadrži dobra rješenja, ističući kategorizaciju sportova, preregistraciju sportskih organizacija, stipendiranje perspektivnih sportista, dječiji sport, Zavod za sportsku medicinu i mogućnost direktnog investiranja u sportsku infrastrukturu.

„Sa druge strane, smatram da je period od dvije godine implementacije Zakona o sportu dovoljan razlog za izradu sveobuhvatne analize zasnovane na ocjeni kvaliteta primjene zakonskih rješenja i u onim segmentima koji se pokažu problematičnim važno je predložiti nove, bolje zakonske norme, koje će unaprijediti i olakšati rad sportske oblasti“, rekao je direktor Uprave za sport i malde.

On je precizirao da, na osnovu dosadašnjeg praćenja implementacije aktuelnog Zakona o sportu, smatra da je sportska oblast prenormirana i da u narednom periodu treba sagledati mogućnost pojednostavljena određenih procedura, pogotovo onih koje se odnose na osnivanje sportskih organizacija.

„Dodatno, trebalo bi razmotriti da li su naknade vrhunskim sportistima usklađene na pravi način jer moramo imati u vidu da je, karate sada sport na programu Olimpijskih igara“, rekao je Lalošević.

On je ponovio da su sportisti najbolji ambasadori svoje države i da ne treba posebno objašnjavati koliko je pandemija koronavirusa pogodila sportiste i svijet u cjelini.

„Očekujem da će naši sportisti kroz kvalifikaciona takmičenja doći do olimpijske vize. Konkretno vaterpolisti i rukometašice bi trebali biti realni učesnici najveće smotre svjetskog sporta. I ne samo da učestvuju, već da budu osvajači i neke od medalja.Teška godina je i za društvo i za sport ostala za nama, a sportisti punog i zdravog duha će je brzo zaboraviti“, kazao je Lalošević.

Komentarišući trenutno stanje u crnogorskom sportu, on je istakao da se nada uspjesima vaterpolista i rukometašica.

„Pomenimo sjajne mlade boksere,koji su se okitili medaljama na prvenstvu Evrope za mlade u Budvi. Rukometaši i košarkaši igraju kvalifikacije za evropska takmičenja, košarkaški klubovi Budućnost i Mornar nižu uspjehe na evropskoj sceni.Fudbaleri su prešli u viši rang“, zaključio je Lalošević.

Najčitanije