fbpx
NaslovnicaMina SportBegović: Uprava za sport partner EU i Savjeta Evrope

Begović: Uprava za sport partner EU i Savjeta Evrope

Podgorica, (MINA) – Uprava za sport i mlade biće partner Savjetu Evrope i Evropskoj uniji na projektu koji ima za cilj suzbijanje govora mržnje, polarizacije i drugih negativnih pojava, kazao je vršilac dužnosti direktora Marko Begović.

Navodi se da će se dvogodišnji projekat baviti razvijanjem novih politika u sportu i povezivanjem sporta sa ljudskim pravima.

To je drugi dvogodišnji projekat, nakon što je nedavno sa EU dogovorena saradnja na jačanju svijesti o važnosti organizovane fizičke aktivnosti.

Begović je kazao da novi projekt ima snažnu operativnu dimenziju sa regionalnim pristupom, koji se temelji na relevantnim nacionalnim primjerima koji se bave govorom mržnje u sportu.

“Oslanja se na stručnost Savjeta Evrope u borbi protiv govora mržnje i u razvoju sportskih politika i normi. Borba protiv govora mržnje u sportu pruža evropsku platformu koja nudi mogućnost prilagođavanja nacionalnog pristupa kako bi se osigurala sigurna i osnažujuća sportska okruženja”, rekao je Begović.

On je istakao da predstavnici sporta mogu odabrati vlastite alate i prilagoditi svoju nacionalnu kampanju protiv govora mržnje, čineći tako projekt dovoljno fleksibilnim i privlačnim za svaku državu.

Begović je saopštio da je sa predstavnicima Savjeta Evrope i IPACS dogovorio mapu puta za članstvo Crne Gore u IPACS-u.

IPACS je pokrenut na Međunarodnom forumu o sportskom integritetu (IFSI) Međunarodnog olimpijskog komiteta, održanom u februaru 2017. godine.

To je platforma sa više učesnika sa misijom okupiti međunarodne sportske organizacije, vlade, međuvladine organizacije i druge relevantne učesnike kako bi ojačali i podržali napore za uklanjanje korupcije i promovisanje kulture dobrog upravljanja u sportu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije