fbpx
NaslovnicaMina SportBah najavio novi mandat

Bah najavio novi mandat

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah najavio je danas da će se kandidovati za još jedan mandat.

On je na generalnoj Skupštini, koja je zbog pandemije koronavirusa održana preko video konferencije, kazao da je spreman, ukoliko ga članovi MOK podrže, da se ponovo kandiduje za predsjednika.

“Ako želite, spreman sam da se kandidujem za drugi mandat i da nastavim da služim vama i olimpijskom pokretu, koji svi toliko volimo još četiri godine”, rekao je Bah delegatima.

On je na čelu MOK od 2013. godine, kada je naslijedio je Belgijanca Žaka Roga.

Izborni Kongres zakazan je za 2021. godinu, uoči Olimpijskih igara u Tokiju. Bah, osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju 1976. godine, u uvodnom obraćanju skrenuo je pažnju na rastuću sebičnost i posvećenost sopstvenim interesima pojedinih država.

“Sve više i više zloupotrebljavamo sport u političke svrhe. Ta opasnost raste”, rekao je Bah.

Bah, je podsjećajući se bojkota Olimpijskih igara 1980. u Moskvi, kazao da takvi bojkoti na polju sporta nemaju politički značaj ili uticaj.

Prema njegovim riječima, takva djela samo su kazna izrečena nevinim sportistima u zemljama koje bojkotuju.

“Olimpijske igre su jedini događaj koji povezuje cio svijet u miru, solidarnosti i bez diskriminacije”, rekao je Bah.

On je, komenatarišući odgađanje Olimpijskih igara za sljedeću godinu, kazao da niko ne zna kakav će biti svijet u julu i avgustu sljedeće godine.

“Stoga moramo pripremiti nekoliko mogućih scenarija za implementaciju igara. Zajedno sa našim japanskim prijateljima, pripremićemo Igre na način koji je u skladu sa globalnom krizom i istovremeno čuva posebnu misiju i poruku olimpizma “, naglasio je Bah.

Na sjednici je izabrano pet novih članova MOK. To su nekadašnja predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, Kubanka Mari de la Karidad Kolon Ruenjes, saudijska princeza Remi Bandar Al-Saud, Batušig Batbold iz Mongolije i predsjednik Svjetske atletske federacije, nekadašnji proslavljeni britanski atletičar, Sebastijan Kou.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...