fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSReagovanje na tekst ND Vijesti „Careviću otvoren put za posao od 36...

Reagovanje na tekst ND Vijesti „Careviću otvoren put za posao od 36 miliona”

U vezi sa navodima koji su dati u dnevnim novinama „Vijesti“ od 20.12.2021, novinar Vuk Lajović, Ministarstvo kapitalnih investicija želi da obavijesti javnost o sledećem:

Ležište ‘’Platac’’, Opština Kotor, uvršteno je u Plan davanja koncesija za 2021. godinu, koji je Vlada Crne Gore donijela na sjednici od 30. jula 2021. godine. Zakon o koncesijama je članom 41 propisao mogućnost zainteresovanom licu da nadležnom organu do marta tekuće godine podnese inicijativu za dopunu godišnjeg plana davanja koncesija.

Inicijativu je podnijelo DOO ‘’Carinvest’’ Kotor, u skladu sa navedenim članom Zakona o koncesijama, a koja je, zajedno sa ostalim prihvaćenim inicijativama, uvrštena u objedinjeni document – Plan davanja koncesija.

U toku Javne rasprave za Plan davanja koncesija za 2021. godinu, koja je trajala od 7.06. do 22.06. 2021. nije bilo primjedbi na predmetno ležište.

Primjedbe pristigle u toku trajanja javne rasprave na nacrt Koncesionog akta za ležište ‘’Platac’’ (2.11–19.11.2021.), Ministarstvo je uvažilo kao osnovane, pripremilo Predlog koncesionog akta koji je usvojila Vlada Crne Gore i zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da sprovede postupak javnog nadmetanja za dodjelu ugovora.

Nadležni organ, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija ima zakonsku obavezu da postupak davanja koncesija sprovodi pod jednakim, transparentnim i nediskriminatornim uslovima.

Primjenom načela nediskriminacije obezbjeđuje se ravnopravan tretman svih ponuđača u postupku davanja koncesije, i u skladu sa navedenim načelom Ministarstvo kapitalnih investicija je obavezno da priprema koncesioni akt, priprema i objavljuje javni oglas, priprema tendersku dokumentaciju, obrazuje tendersku komisiju i vrši sve druge poslove koji su predviđeni Zakonom o koncesijama.

Činjenica da je neko privredno društvo podnijelo inicijativu, ne daje mu prednost u tenderskom postupku koji slijedi.

Dakle, na tender o dodjeli koncesije za geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko građevinskog kamena na ležištu “Platac”, opština Kotor, može se prijaviti bilo koji zainteresovani subjekt koji dostavi ponudu u skladu sa tenderskom dokumentacijom. i shodno Članu 3, Zakona o koncesijama svaki učesnik na javnom oglasu biće tretiran u skladu sa načelima transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti.

Ovo su činjenice, sve ostalo ne zaslužuje komentar.

kontakt pošljaoca: [email protected]

Najčitanije