fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSSvjetski petak bez krzna

Svjetski petak bez krzna

Danas, 23. novembra se obilježava Svjetski petak bez krzna u cijelom svijetu. Novembar je mjesec kada će oko 80 miliona životinja širom svijeta biti na najokrutniji način ubijeno radi njihovog krzna.

Prema podacima fureurope.eu za 2017. godinu, u Srbiji postoje 52 farme krzna gdje je 20 000 činčila živo odrano zarad proizvodnje predmeta od krzna. U Bosni i Hercegovini postoji 50 farmi krzna, gdje je 5000 lasica i 22 000 činčila žrtvovano zbog krvave mode. U Mađarskoj postoje 213 farme krzne, koje su, prema zvaničnim podacima, brojale ukupno 19 000 činčila. U Grčkoj, na 98 farmi krzna ubijeno je 1 600 000 lasica. U Bugarskoj je ubijeno 100 000 lasica na dvije farme krzna. Rumunija broji 153 farmi krzna, gdje je u 2017. godini ubijeno 200 000 lasica i 12 000 činčila. Treba napomenuti da su ovo zvanični podaci registrovanih firmi, dok postoji i ilegalna praksa, tj neregistrovane farme koje rade “na crno”.

Sve ove životinje su provele svoje živote zatvorene u mračnim kavezima koji su premali da bi se one kretale, da  bi na kraju bile žive odrane zbog izrade predmeta za ljudsku upotrebu.

BiH protiv krzna  i Mađarska asocijacija protiv krzna danas obilježavaju ovaj dan odavanjem počasti žrtvama krznene industrije u Sarajevu i u Budimpešti, i pozivaju sve da danas zapale svijeću za sve životinje koje su ubijene na najokrutniji način zbog mode. Ovi događaji se organizuju u sklopu Fur Free Forever kampanje koju sprovodi PETA za Jugoistočnu Evropu, čiji je član Društvo za zaštitu prava životinja Galop iz Crne Gore. a koja se zalaže za zabranu uzgoja životinja zbog proizvodnje krzna.

U Crnoj Gori trenutno ne postoje farme krzna, ali ne postoji ni zakonska zabrana na njih. Važno je napomenuti da s obzirom na sve veće zabrane u Evropi za uzgoj životinja zarad krzna, postoji velika opasnost da se ta praksa nastavi i kod nas. Osim toga što su farme krzna najokrutnija industrija, one su štetne po životnu sredinu.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na okrutnost industrije krzna, da odamo počast svim životinjama koje su bile žrtve ove okrutne prakse i da pozovemo sve da prestanu da kupuju i da bojkotuju sve one koji prodaju predmete od krzna, kako bi se suprostavili bespotrebnom mučenju i ubijanju nedužnih životinja.

kontakt pošiljaoca: Društvo za zaštititu prava životinja Galop 068 805 981

Najčitanije